Saturday, April 30, 2011

Apam gula hangus

buat apam lagi..... kali buat ni untuk bawak balik kampung petang nnti...sllu buat gedebuk dalam loyang jer tapi pagi ni agak rajin sket... mood gembira sbb nak balik kampung kot tu yang jadi apam ni dalam bekas kecik2... dan menjadi dengan gebusnya, moist lak tu... terima kasih pada penyumbang resepi hazz63 di Myr... mintak izin nak tepek kat sini lak ya... penah buat dalam loyang jer kat sini...

Bahan-bahan ( untuk sekeluarga. )
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan air (kak rose buh 3/4 cup jer)
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 sudu teh soda bikarbonat.
  • 1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara

  1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
  2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
  3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
  5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. (kak rose kukualam 15mts sbb guna acuan kecik2)
  6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
  7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
buat satu adunan dapat 24 biji acuan ni.... kak rose isi dekat nak penuh acuan tu.... len kali kena kurangkan sikit isi tu sbb naik tinggi sangat dari acuan.

26 comments:

  1. kak rose ni rajin betul...siap ber apam bagai...sedap tuh...bertambah seronok bila dpt blk kg kan...selamat jalan yer..semoga selamat pergi dan balik...^__^

    ReplyDelete
  2. selamat pulang ke kampungg~~ ramai org blk kg arini.. tun ni duk jauh sgt xleh nk blk kg.. sob sob..

    ReplyDelete
  3. sedapnya tgk apam kak rose ni...rasa mcm pernah buat dah ni...hmm..entah dh lupala pulak dah buat ke belum..hehe
    jelesnya dgr kak rose blk kg...kita menahan rindu nk blk...geng ngan tun la tak dpt blk kg ni...huhuhu btw semoga selamat pergi dan blk yer kak,:)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Kak Rose

    Cantiknya apam gula hangus tu...

    ReplyDelete
  5. Izan, balik kg sementara ada cuti panjang ni...

    ReplyDelete
  6. tun... dok jauh jgn dok kenang2 nak balik kg... nnti lagi sedey!

    ReplyDelete
  7. Nieza, tp le geng ngan tun... kak rose pun balik kejap je

    ReplyDelete
  8. Waalaikumsalam Nuridah...buat pun mudah jer..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum K.Rose,
    mmng sedap apam gula hangus resepi ni...Yatie pun dah pernah buat...lembut dan sedapkan...cantiklah guna acuan tu..

    ReplyDelete
  10. salam mbakyu, pie kabare?
    lama tak singgah sini, :D

    ReplyDelete
  11. Aslmkm Kak Rose.... rindu nya Along dgn KakRose ku cayang! Meh kuih seketoi...hehe

    ReplyDelete
  12. Assalamulaikum kak rose.. cantik mulus gebu bukan main apam ni. suka tengok geram macam nak amik jer... hihihi

    Selamat jalan semoga selamat sampai pergi dan balik ya kak rose :D

    ReplyDelete
  13. Yatie, kak rose pun asik guna resepi yg ni jer... mmg mabeles!

    ReplyDelete
  14. Deetha, kabare waras... wes sui ora dolan2 kene yo? bz?

    ReplyDelete
  15. Along, mekasih datang... kuih dah abes bak balik kg da.

    ReplyDelete
  16. CT, guna resepi ni mmg gebus jer kejadian apamnya... n tq.

    ReplyDelete
  17. Kak Rose....

    Org lain dah lama dtg....cek baru terhegeh sampai...ada apam gula hangus....hu hu...jilat jari jela ni....

    ReplyDelete
  18. cik cek.... betul tu dah jadi baja dah!

    ReplyDelete
  19. kak rose..smlm smpt tgk kat dapur cmg..ni terliur lak tengok sini..sedapnyaa nampak!mmg comel jer buh acuan kecik2 kn..sng nak mkn n x susah2 nak potong..cuma susah2 sket je nak cuci byk bekas..hehe

    ReplyDelete
  20. Ha Sue, tang nak cuci bekas tu yg jd masaalah! nak ngap senang jer..

    ReplyDelete
  21. Liza, kalau suka nnti leh cuba la...

    ReplyDelete
  22. t/kasih berkongsi resepi ptg ni bolehlag buat minum ni tambah pula hari hujan

    ReplyDelete
  23. nak Tanya susu tu mmg 2 sudu je ke?

    ReplyDelete