resepi ni kak rose amik dari rumah hana, dan ni kali ke2 kak rose buat... leh tengok kat sini... yg ni elok je masaknya. tp yg ni, ya ampun buk hana, x sengaja nak jadikan ayam ini jadi macam menachi!... salahkan pc sbb hooked me to ngadap dia jer! resepinya...
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam (kak rose guna 2 kpg whole leg)
- *1/2 labu bawang putih
- *2 inci halia
- *1-2 batang serai
- 1 sudu makan lada hitam - tumbuk kasar
- 2 sudu besar kicap manis
- 1-2 sudu makan madu
- garam sedikit
- lemon
- butter - potong kecil @ minyak zaitun
- kentang, carrot, bawang besar - potong empat (kak rose x letak)
- Blend bahan bertanda * dengan sedikit sahaja air asal berpusing.
- Campurkan bahan blend dengan kicap, lada hitam, madu, sedikit garam dan juga perahan lemon sedikit. Gaul.
- Lumurkan pada ayam dan baki rempah lumur pada carrot, kentang dan juga bawang. Masukkan dalam mangkuk tahan panas. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
- Panaskan oven. Selitkan potongan butter di celah2 ayam. dan bakar suhu 180 selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 15-20min jirus2kan air ayam ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.
Aslmkm KakRose. Mana nampak hangus pun. Nampak mengiurkan sungguh... Isyk camni kena buat ayam panggang lah, lama dah tak buat.
ReplyDeleteWaalaikumsalam Along, ayam tu x la hangus, tp mangkuk loyang tu... nasib baik senang nak sental! ayam serai ni mmg sedap dan berulang buat!
ReplyDeleteakak..hangus pun nampak sedapp pe...
ReplyDeletetergaring sikit kot..he.ge..
Assalamualaikum kak Rose...waaah lama tul Ummi x BW sini..sori la kak Rose eh..bz sakan xdan jgk la...Ni dah datang sesekali ni, hidang2 la apa yg patut tuh...ayam panggang ada, ayam oat ada, xpun bg cookies tu pun xpa...hehehe
ReplyDeletesedapnya....HB ira paling suka kalau menu mcm ni
ReplyDeleteMas, tekak kak rose ni semuanya sedap... badan pun dah membolat ni..hagus pun belasah jugak!
ReplyDeleteUmmi, tq bw kat sini... pepagi ni nak idang apa ek... roti bakar sapu butter ngan nescafe o x dak gula je boleh? minuman sihat tu!
ReplyDeleteIra, kalau ada yg suka mesti rajin buat kan... mmg sedap!
ReplyDelete