resepi kak rose amik dari dapur nduk hana yang sunyi sepi sekarang ni.... bz sangat ya nduk? maklumlah dah kembali bertugas..... jangan garang2 ya ngajar anak murid tu..... apa pun tahniah, dah bertambah glamer bila resepi2 dari hanamemories dah disunting oleh majalah Jelita... dan kak rose tukang cnp resepinya, tepek kat sini lak....
RESEPI AYAM MADU STICKY
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam - potong kecil (kak rose guna 6 pcs kepak)
- 2 inci halia muda - parut
- 5 ulas bawang putih - ketuk
- 2 sudu besar kicap pekat manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua2
- 1 sudu besar sos cili dan sos tomato
- 3-4 sudu besar madu
- 1/2 sk lada hitam
- 1/4 cawan air
- garam jika perlu
- Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
- Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
- Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
- Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangka
Kak Rose, geseng2 pun nampak yummy!!!
ReplyDeleteberkilat2nya ayam tu..mesti sedap!!
ReplyDeleteamboi...mengancam sungguh ayam tu...
ReplyDeletetergoda la kak rose...mcm nk terkam jer...
sure sedap ni..
Bee, geseng tp masih boleh dingap... garing sket la!
ReplyDeleteSofea, madu tu yg buat ayam tu memancar2... glaring gitu!
ReplyDeleteainnoraini, kalau x hangus dan garing tu mesti lagi sedap...
ReplyDeleteKak Roseeeeee....ni geseng yang menggudeeeeee, errrgh.......cam nak ronggeng2 je kebuluran tgok itew ayam maduu.......lagi hangus n garing memang lagi best........I love itam2 manis ni....hik3...
ReplyDeleteakakk... cak! yeay... kita pon dah buat. jd agak kurang jeles tgk gambar tu ... hihi.. mmg, kalau garing lg sedap kan ;)
ReplyDeleteAyu, black is beautiful kan?.... itam manis gitu!
ReplyDeleteain, oooo dah buat dulu ya... mmg sedapkan, masaknya pun senang tu yg sampai terhangus ... leka sangat!
ReplyDeletewah sedapnya tgk ayam ni kak...hitam manis tak pe kak...hehe
ReplyDeletenieza, hitam pun ttp sedap gak.... 6pcs kepak tu abes sekali ngadap je 2 orang makan!
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Rose...
ReplyDeleteSedapnya tgk ayam goreng tu berkilau-kilau...menambat selera...
Lin, hangus pun habes gak blasah... sbb sedap!
ReplyDelete