Wednesday, March 30, 2011

Ayam madu sticky

ayam madu sticky .... versi geseng! memang hangus sungguh kejadiannya sbb lepas masuk dalam koli tu ada pulak kawan datang, bila dah pot pet tu lupa lak ayam kat atas dapur.... apa lagi bila dah terbau barulah g jenguk.... dan itulah hasilnya! sangat sticky dengan kegesengan yang melampau! nasib baik dalam tahap yang masih boleh di ngap, bolehlah buat lauk lunch tadi...

resepi kak rose amik dari dapur nduk hana yang sunyi sepi sekarang ni.... bz sangat ya nduk? maklumlah dah kembali bertugas..... jangan garang2 ya ngajar anak murid tu..... apa pun tahniah, dah bertambah glamer bila resepi2 dari hanamemories dah disunting oleh majalah Jelita... dan kak rose tukang cnp resepinya, tepek kat sini lak....

RESEPI AYAM MADU STICKY
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam - potong kecil (kak rose guna 6 pcs kepak)
  • 2 inci halia muda - parut
  • 5 ulas bawang putih - ketuk
  • 2 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua2
  • 1 sudu besar sos cili dan sos tomato
  • 3-4 sudu besar madu
  • 1/2 sk lada hitam
  • 1/4 cawan air
  • garam jika perlu
Cara-cara
  • Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
  • Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
  • Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
  • Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangka
black is beautiful?.... nasib baik masih dalam tahap boleh dingap!

makan dengan nasik goreng sempoi jer.....

14 comments:

  1. Kak Rose, geseng2 pun nampak yummy!!!

    ReplyDelete
  2. berkilat2nya ayam tu..mesti sedap!!

    ReplyDelete
  3. amboi...mengancam sungguh ayam tu...
    tergoda la kak rose...mcm nk terkam jer...

    sure sedap ni..

    ReplyDelete
  4. Bee, geseng tp masih boleh dingap... garing sket la!

    ReplyDelete
  5. Sofea, madu tu yg buat ayam tu memancar2... glaring gitu!

    ReplyDelete
  6. ainnoraini, kalau x hangus dan garing tu mesti lagi sedap...

    ReplyDelete
  7. Kak Roseeeeee....ni geseng yang menggudeeeeee, errrgh.......cam nak ronggeng2 je kebuluran tgok itew ayam maduu.......lagi hangus n garing memang lagi best........I love itam2 manis ni....hik3...

    ReplyDelete
  8. akakk... cak! yeay... kita pon dah buat. jd agak kurang jeles tgk gambar tu ... hihi.. mmg, kalau garing lg sedap kan ;)

    ReplyDelete
  9. Ayu, black is beautiful kan?.... itam manis gitu!

    ReplyDelete
  10. ain, oooo dah buat dulu ya... mmg sedapkan, masaknya pun senang tu yg sampai terhangus ... leka sangat!

    ReplyDelete
  11. wah sedapnya tgk ayam ni kak...hitam manis tak pe kak...hehe

    ReplyDelete
  12. nieza, hitam pun ttp sedap gak.... 6pcs kepak tu abes sekali ngadap je 2 orang makan!

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Kak Rose...

    Sedapnya tgk ayam goreng tu berkilau-kilau...menambat selera...

    ReplyDelete
  14. Lin, hangus pun habes gak blasah... sbb sedap!

    ReplyDelete