resepinya kak rose amik dari nor secubit garam yg dia cnp dari rumah Ayu S'pore tu..... terima kasih pd anda ber dua dan kak rose mintak izin nak tepek kat sini ya....
FRIED CALAMARI
source : Ayu S'pore
source : K.Nor@SecubitGaram
Ingredients:-
500g sotong
1 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
1 biji telur
sedikit garam & lada sulah
1/2 sudu Italian herbs ~ tak ada stok, ganti dgn serbuk kari
1 sudu kecil paprika (kak rose x de, x letak)
1 sudu kecil serbuk cili
Method:-
Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah. Pukul telur sikit dan masukkan sootng , ketepikan. Gaul tepung, baking powder, garam, lada sulah, italian herbs, paprika dan serbuk cili. Masukkan sotong yg telah digaulakn dengan tepung, salutkankan sotong dengan tepung. Goreng dalam minyak terendam hingga kekuningan.Hidangkan dengan Sos Tatar dan sos cili.
Salam,
ReplyDeleteSedapnye sotong goreng. baru semalam kami pun makan sotong goreng jugak.. takpelah sotong tak besar pun tp segar kan. kami dapat makan sotong frozen aje :D
sedapnyer.....lapo plak tgk nie....
ReplyDeleteijan, gitu le duk kat negara orang... dapat yg frozen pun dah cukup bagus kan....
ReplyDeleteCT comel, kalau ada sotong boleh buat dah ni... kompom x molotop!
ReplyDeletesedapnya nampak..
ReplyDeletetambah plak ujan2 nii
jeles btl tgk blog masakan nie.. buat perut lapar je.. hehe
ReplyDeleteSofya, mmg sedap... cicah ngan cili sos.
ReplyDeleteBib, masak yg simple2 jer... asalkan sedap dan kenyang perut!
ReplyDeleteAssalam kak rose,
ReplyDeletesedapnya nampak sotong kat atas tu..
rasa nak cekup sepinggan tu bawa lari..hehe..thanks to Kak rose for trying & thanks juga for the wishes for Iqram..mudah2han..makbul doa2 auntie rose tu ya..
Ayu, sama2 dan thanks juga for sharing the recipe...
ReplyDeleteassalam Kak Rose, wahh sedapnya sotong tu..lama dh tak mkn...kalau dapat ratah gitu jer ni sepinggan tak cukup ni kak..hehehe
ReplyDeleteEmmm...sedapnya sotong goreng kak rose....fav anak dara cek ni....tapi ibu dia tak penah nak buatnya....he he...
ReplyDeletewaalaikumsalam nieza. mmg sedap, len kali kena wat banyak2 baru puas makan!
ReplyDeletenmpk sedap la kak rose..sy penah try buat tp mcm x brapa nak gebu la...pastu asik meletop je..ade x cara spya dia x meletup2?
ReplyDelete