meh kita tengok resepinya yang kak rose cnp dari dapur hana. sekali lagi mekasih ya nduk!
Bahan-bahan
- 1 kilo udang - kalo udang galah, lagi terbaekk punya
- 2 biji limau nipis - ambil jusnya
- 1 biji bawang besar - cincang
- 1 biji bawang putih - cincang
- 1 cm halia muda - tumbuk
- 1 batang serai - di ketuk
- 1/2 cawan air/stok ikan
- 1 susu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar serbuk kari ikan - lenkali nk lebihkan skit
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 senduk gulai cili kisar
- 2 tangkai daun kari
- 4 helai daun pandan
- Garam, gula serbuk lada sulah
- Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
- Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
- Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
- Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
- Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.
ada sapa2 teringin nak makan? sila lah masak sendirik ya! aci x cam tu?
salam kak..
ReplyDeletesy dinner kat sini la ye..
ermm sedappnya..
fara, boleh saja....banyak nih
ReplyDeletekak rose...memang best sesangat udang ni..saya pun dah try..perut nih kenyang..tapi tengokkan udang kak rose ni..nyumm nyumm lapo la pulak..hahah dasar tekak buaya sungguh
ReplyDeletebetu tu izah, cuma len kali nak wat kena buang kulit siap2, leceh bila nak makan kena kopek kulit dulu.... hisssshhh!!! x sabo!
ReplyDeleteKak Rose...terliurnyer tgk udang tu...sedap tu.. kena cuba ni..
ReplyDeleteerma, mmg sedap cuma kulit tu yg buat spoil...len kali kena buang kulit dulu! selamat mencuba ya.
ReplyDelete