Ummi, kak rose cnp resepinya n mekasih ya.... tp kak rose buat 1/2 dpd adunan ni jer... sejak nursing my high cholesterol ni, sukatan santan tu kak rose tukarkan guna susu cair.
KUIH BAKAR KELEDEK
Sumber: Bro Rozzan
Bahan-bahan :
- 250 gm keledek (saya gunakan keledek jepun) -direbus dan lecek halus
- 230 gm tepung gandum
- 270 gm gula pasir
- 4 biji telur (saiz besar)
- 650 ml santan pekat (saya gunakan 400 ml santan kotak + 250 ml air)
- ½ sudu teh vanilli
- sedikit pewarna kuning (jika suka) – saya tak taruk
- 1 sudu teh garam atau secukup rasa
- 1 sudu makan minyak sapi
- Masukkan keledek yg telah dilecek halus ke dalam sebuah bekas.
- Kemudian bubuh bahan-bahan lain iaitu tepung, gula, santan, air, telur, vanilli, pewarna kuning, garam dan minyak sapi. Gaul rata-rata dan tapis jika perlu.
- Ambil satu loyang (saya gunakan loyang bulat, kira-kira 8 inci) dan sapukan sedikit minyak di dasar dan sekelilingnya.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama kira-kira 45 minit dgn suhu 200-220 darjah Celsius.
kuih bakar keledek yang sedap biarpun rupanya...... ah! apa ada pada rupa? (ayat to please myself ) bolehkan?
serious ni tau..hujan lebat kat luar tu telah membuat perut ku lapar bila tgk kuih bakar keledek nih..masuk list jugak yg ni..hehehe
ReplyDeleteanymz, wpun x cantik tp sedap tu yg buat lapo kot? pekena nganteh o panas2...
ReplyDeleteMinum dgn kopi pekat ni sedap ya kak Rose.Nak kena cari masa nak masak ni.
ReplyDeletejgn pandang pada rupa,
ReplyDeletepandang pada rasanya....pasti sedap...nyammm
Puan Ros... bz ya x sempat nak masak...
ReplyDeletesofea, kadang2 tu nak gak dapat buat yg cantik macam sifu2 tu punya... tp apa pun yg penting sedap, kan?
ReplyDelete