menu ulang ulang? sedap dan simple tu yang jadi berulang2 buat nya.... cuma bertukar jenis ikan.... sesuka ati je tukar ikan dari resepi asal yang Leen guna - ikan siakap. ya la kita yang buatkan, dengan ikan apa yang ada dalam stok je la.... kali ni kak rose guna ikan merah pulak tp resepi tetap sama seperti yang pernah buat dulu cuma ikan saja yang bertukar ganti.... camner pun tetap sedap makan bersama nasik panas2 dan sayur siew pak choy goreng.
resepi asal dari Leen dan kak rose penah gak tepek kat sini....
Bahan-bahan:-
1 ekor Ikan Siakap (kak rose ganti ngan ikan merah)
1-2 labu Bawang Besar **
4-5 ulas Bawang Putih **
Setengah / Sebiji Lada Benggala 3 warna - hijau, merah dan kuning - bergantung saiz **
(tapi leen belasah semua sebiji)
7-8 biji Cili Padi ** (kalau nak pedas tambah lagi yaa)
(tomato dipotong dadu - yg ni kak rose tambah spt yg leen suggset tu)
** - cincang kasar
1/2 biji Gula Melaka (leen guna 2 sudu makan Gula merah)
125ml Air Asam jawa (pekat ke tak bergantung ler, jgn pekat sangat,sederhana saja)
Tepung jagung secukupnya (untuk goreng ikan dan memekatkan kuah)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:-
-Ikan salut dgn garam dan tepung jagung goreng garing....angkat ketepikan.
-tumis bahan yang dicincang kasar tadi hingga naik bau
(leen goreng separuh saja dulu dari semua jumlah bahan cincang)
-masukkan air asam jawa, gula melaka/merah, perasakan garam.
-dah didih dan cukup semua rasa, leen masuk lagi separuh bahan cincang supaya tak semua layu, dan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
-tuang atas ikan tadi
-sedia dihidang...
nota: lainkali leen nak tambah tomato cincang atau nenas... mesti lagi sedapppp!...
cuba korang try....
kak rose...sedapnya kalau siakap masak macam ni...anak2 mas suka tau...
ReplyDeletemas, resepi asal guna ikan siakap tp kak rose memandai tuko ikan... dah tu je yg ada stok. ikan apa pun sedap mas, cubalah.
ReplyDelete