Bahan-bahan ( 12-15 biji )
- 1 cawan tepung beras
- 5 cawan santan
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar gula
- sedikit garam
- 5 biji pisang raja (potong serong, memanjang, membujur atau mana2
- Daun pandan, disimpul
- Daun pisang secukupnya
Cara-cara
- Koyakkan daun pisang anggaran 20cmx 20cm dan layukan sekali lalu diatas api kecil.
- Campurkan tepung, santan, garam, gula dan kacau hingga sebati.
- Tapis dan kacau diatas api yang sederhana hingga pekat lalu ketepikan.
- Ambil satu senduk adunan & letakkan diatas daun pisang yang telah dilayukan.
- Letak sepotong dua pisang dan tutup adunan ini dengan sesenduk adunan lagi.
- Bungkus dengan lipatan kiri & kanan
- Kukus didalam kukusan dengan air yang mendidih selama 15 hingga 20 min.
- **Nagasari ini tidak berapa manis sangat, tapi jika pada yang suka manis bolehlah tambahkan gulanya mengikut rasa. (pd kak rose sukatan gula tu sedang elok manisnya)
sangat sedap pada kak rose, nnti len kali boleh buat lagi, buatnya pun senang cuma x pandai sangat nak membungkus tu. agaknya adunan ni boleh x buat kuih tepung bungkus? teringin jugak nak makan kuih lama nih!
Aslm... Saya nak buat pesanan kuih nagasari ini, boleh?
ReplyDelete