Friday, August 13, 2010

Kerabu tauge n daun selom

salam dan selamat berpuasa..... kejap je dah hari ke 3 kita berpuasa ya.... semalam kak rose buat kerabu..... nak makan yang simple2 je dan senang menyediakannya..... dan sedap pulak tu.... resepi kak rose amik dari rumah An yang sedang berpantang tu.....dan dulu pernah tepek leh tengok sini.... sekali lagi kak rose buh kat sini untuk sapa2 nak cuba nanti.... tima kasih An.

Resepinya: Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

2 ikat selom (kalau beli kat pasar le... kalau petik sendiri anggaran 2 cekak)- hiris halus
10 sen taugeh- buang ekornya
1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai perang)
1 tangkai cili merah dihiris (kak rose x letak sbb x de stok - kalau buh lagi cantik - kaler2 gitu)
**5 biji cili padi
**1 batang serai
** 3-4 ulas bawang merah
**segenggam ikan bilis dibersihkan (kak rose ganti ngan pati ikan bilis)

***kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **
1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis. Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.

2. Sedia dihidang.

*** taugeh boleh juga diganti dengan bunga kantan atau ditambah kacang panjang yang dihiris halus... sedap juga...
dan lauk semalam jugak.... ayam masak kicap pedas.

No comments:

Post a Comment