Bahan-bahan
Cara-cara - 100 g tepung beras
- 100 g tepung jagung
- 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
- 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
- 1 sk garam atau secukup rasa
- sedikit pewarna hijau (opt)
- SIRAP GULA MELAKA :-
- 500 g gula melaka
- 1000 ml air
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
kak rose,,ada lagi tak? nak rasa.......saya tak penah rasa pun som som..tapi saya suke kuih jenis ni
ReplyDeleteizan, ada sikit je lagi ni.... len kali kena buat 1 adnan.... tadi nak try dulu...sedap... laen kali leh wat lagi nih...
ReplyDeletesalam kak ros..ngancam jiwe lah warna nya...apatah lagi rasanya.....
ReplyDeletelendanuar, cubalah memang sedap... x rugi mencubanya kpd sapa yang suka kueh cenggini....
ReplyDeletesalam kak rose...saya suka mkn som som ni. lg2 klu cuaca tgh pns, mmg sedap!!!
ReplyDeleteya ain, makan sejuk2...sedap...tambah lagi yang buat sendirik kan...dapat makan puas2.
ReplyDeletesalam perkenalan dari saya,,hari ini saya mencuba resepi ini ...
ReplyDelete