Friday, June 11, 2010

Beef lasagna


Salam dan selamat petang semua..... sejak dua menjak tekak asik nak makan yang ala2 western gitu.... dan yang sebenarnya nak cuba buat sendiri.... lebih2 lagi bila nengok kat rumah kawan2 yang tera2 masak tu jadi cantik je.... bila kak rose buat agak2 jadi tak?.... kawan2 tengoklah sendiri betapa sememehnya.... memang x reti nak buat.... tak cantik langsung walaupun rasa memang sedap.... pas ni kena g kat pizza hut sajalah kalau nak makan.... abis citer..... resepinya kak rose kopi kat rumah hana.... rumah dia memang dah jadi source of info for my masak2.... tq hana....

Bahan-bahan
  • 8-10 keping kulit lasagna
  • 300g daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar holland - cincang
  • 2 ulas bwg putih - cincang
  • 1 tin sos spaghetti original (kak rose x de)
  • 3 sudu besar tomato puree@ 2 biji tomato cincang
  • 1/2 biji carrot - potong dadu (optional)
  • 3 biji cendawan butang - hiris nipis
  • 1 sk oregano
  • Air
  • minyak zaitun
  • garam, gula secukup rasa
  • keju mozarella secukupnyer
UNTUK SOS PUTIH
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan susu segar
  • 1/3 cawan keju pilihan
  • 3 sudu besar butter
  • lada hitam, garam
Cara-cara
  • Rebus kulit lasagna instant mengikut arahan peket. (hana rebus dengan sedikit minyak) Tapi ada jenis lasagna yg tak perlu direbus. Kemudian ketepikan.
  • Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan daging. Kacau hingga daging bertukar warna. Masukkan pula tomato puree@tomato cincang. Masak hingga tomato hancur. Kemudian masukkan sos spaghetti, carrot, mushroom, oregano, garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air jika kuah terlalu pekat. Masak hingga mendidih dan ketepikan.
  • Utk membuat sos putih , satukan semua bahan dan kacau di atas api yg kecil hingga pekat.
  • Sediakan mangkuk yg bersesuaian utk membakar. Susun kulit lasagna, kemudian sapu rata sos daging... sapu pula sos putih dan taburkan keju mozarella (jika inginkan rasa cheese yg lebih pada setiap lapisan. Jika tak nak ltk pong tk mengapa.) Lapiskan lagi dengan kulit lasagna dan ulangi proses tadi hingga habis. dan last skali adalah sos putih. taburkan keju dan sedikit daun parsley jika suka.
  • Bakar selama 40-60min atau hingga permukaan lasagna keperang2an. Boleh dimakan sejuk atau panas.

x sempat nak tunggu sejuk.... panas2 lagi dah potong..... tambah sememeh jadinya!

sebelum dibakar.... tabur dengan cheese banyak2

kepingan lasagna yang kak rose guna..... kena rebus dulu.

5 comments:

  1. salam kak..
    jadik dah tuh kak.. cume klu nk potong cantik kene tunggu sejuk sket. xpe.. pada kiter janji masuk perot! hihihi

    ReplyDelete
  2. he he.... malunya kak rose... apapun dah abes kena ngap... memang sedap cumanya x cantik.... kena belajar lagi ngan sifu hana nih....

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak rose! sy klu nk mkn lasagna, pi je pizza hut.buat lum pernah lagi!

    ReplyDelete
  4. memang sedap ain sbb kita buh topping daging banyak2... selama2 ni pun makan kat pizza je... senang x yah cuci pinggan. he he he

    ReplyDelete
  5. salam kak.. jenis kulit lasagna yg akk guna tu x perlu direbus.. ekeke.. yg tu jenis instant.. zura dh cuba bbrp kali buat guna kulit yg sama cam akk guna tu..

    tp mmg sedap kan kak?.. ekeke.. sesekali kena menu western.. =)

    ReplyDelete