Sunday, June 13, 2010

Grill daging pedas

Salam dan selamat berhujung minggu semua..... tentunya dah lunch kan....ialah dah nak petang pun....buat ni untuk lunch tadi..... sebenarnya kak rose x de daging, tapi teringin sangat nak makan yang macam cik mat dok buat tu.... kebetulan ada kawan bagi seekor ayam golek.... huh... jenuh nak ngabiskan.... jadi separuhnya kak rose buatlah cenggini.... tak susah2 kak rose nak mengeril daging bagai.... belasah dengan ayam jer..... mintak maaflah la ya cik mat sebab kak rose dah ubah instead of daging dah jadi ayam... apa2 pun memang sedap dengan rasa masam, manis dan pedas tu..... kak rose minta izin nak share kan resepinya kat sini ya....

BAHAN "A" :-)
250 g daging batang pinang
1 camca besar kicap
1/2 camca teh gula
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
(kak rose x de daging dan gantikan dengan ayam golek jer)

BAHAN "B" :-)
5 biji bawang merah, dihiris
1/2 cawan daun pudina, diracik (kak rose x letak)
Hirisan daun saderi
Hirisan daun bawang
2 camca besar gula (mat letak 1 camca besar)
2 camca besar sos ikan
2 1/2 camca besar jus limau nipis (atau ikut selera masing2)
Hirisan halus cili padi secukupnya (ikut nak pedas ke tak)
1 biji tomato, dihiris kecil

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Gaul semua bahan2 "A" dan perap 30 minit, kemudian grill hingga masak. Sejukkan dan hiris nipis, ketepikan.
  2. Satukan semua bahan2 "B", masukkan daging tadi dan gaul rata, sesuaikan rasa. Hidangkan sebagai pembuka selera.....hmm memang selera punnn....bahaya nihh...hehehe

selamat menjamu selera semua.....

4 comments:

  1. salam ka rose...sedap tu!! tu hari nmpak kat umah cik mat.

    ReplyDelete
  2. salam .k rose... t.kasih krn sudi sggah di blog saya. blog k.rose pun mcm2 ada, rajin betul k.rose ni. ayam tu buat ratah2 pun sdap tu kan..

    ReplyDelete
  3. ain, mmg amik resepi CMG tapi buat guna ayam golek.... nak senang je kan....

    ReplyDelete
  4. sama2 zaiy, sudi2kan lah datang lagi ya.... hmm ayanm golek... makan gitu je pun dah sedap.

    ReplyDelete