BAHAN "A" :-)
250 g daging batang pinang
1 camca besar kicap
1/2 camca teh gula
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
(kak rose x de daging dan gantikan dengan ayam golek jer)
BAHAN "B" :-)
5 biji bawang merah, dihiris
1/2 cawan daun pudina, diracik (kak rose x letak)
Hirisan daun saderi
Hirisan daun bawang
2 camca besar gula (mat letak 1 camca besar)
2 camca besar sos ikan
2 1/2 camca besar jus limau nipis (atau ikut selera masing2)
Hirisan halus cili padi secukupnya (ikut nak pedas ke tak)
1 biji tomato, dihiris kecil
CARA MEMBUATNYA :-)
- Gaul semua bahan2 "A" dan perap 30 minit, kemudian grill hingga masak. Sejukkan dan hiris nipis, ketepikan.
- Satukan semua bahan2 "B", masukkan daging tadi dan gaul rata, sesuaikan rasa. Hidangkan sebagai pembuka selera.....hmm memang selera punnn....bahaya nihh...hehehe
selamat menjamu selera semua.....
salam ka rose...sedap tu!! tu hari nmpak kat umah cik mat.
ReplyDeletesalam .k rose... t.kasih krn sudi sggah di blog saya. blog k.rose pun mcm2 ada, rajin betul k.rose ni. ayam tu buat ratah2 pun sdap tu kan..
ReplyDeleteain, mmg amik resepi CMG tapi buat guna ayam golek.... nak senang je kan....
ReplyDeletesama2 zaiy, sudi2kan lah datang lagi ya.... hmm ayanm golek... makan gitu je pun dah sedap.
ReplyDelete