Thursday, October 26, 2023

Hari2 saya makan roti...

Bila tuan tanah hanya tinggal berdua saja, sediakan sarapan pun untuk dua orang je lah kan.. dan yang paling mudah toast ni lah... hari2 pun tak pernah jemu dengan roti bakar sapu butter ni. buah pulak apa yang ada dalam stok jer.. rock melon dan betik.
jambu batu lohan gaul dengan asam pak chu 916
tembikai merah yang manissss
mangga susu thailand dengan jambu air madu
jambu dan jambu - batu dan air. dua dua pun sedap 😋😋
 

Saturday, October 21, 2023

Tumis labu air

Bahan-bahan

  • sebiji kecil labu air (pastikan ia muda) - buang kulit dan dipotong dadu.
  • setengah cekak suhun @ so'un
  • semangkuk kecil isi ayam(hiris nipis) @ udang basah
  • 7 biji bawang merah,5 ulas bawang putih & 2cm halia muda - dihiris
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam, 1/2 senduk minyak utk menumis
  • (kak rose tambah carrot )

Cara-cara

  1. panaskn minyak,tumis bahan2 hiris hingga wangi lalu masukkan ayam.goreng hingga ayam layu lalu masukkan 2 mangkuk air.
  2. biar mendidih seketika utk lembutkn ayam pastu masukkan labu air.biar mendidih 3 minit lalu masukkan suhun. masukkan juga serbuk lada hitam. garam & secubit gula.biar mendidih seminit,tutup api dapur & tutup rapat periuk dlm 5 minit utk empukkan labu. kemudian renggangkn tutup periuk utk elakkan labu jd lembik.
  3. bolehlah dihidang panas atau sejuk..


 

Thursday, October 19, 2023

Sup makaroni


Resepi Macaroni Sup
Bahan-bahan :
300gm Macaroni direbus lembut
Isi ayam – dihiris nipis
Fish cake atau fish ball
3-4 ulas Bawang merah dihiris nipis
3 Bawang putih diketuk
Sedikit Halia dihiris nipis
Sup bunjut
1 batang celery
1 sudu besar lada sulah
2 kiub ayam
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan isi ayam dan goreng sebentar. Masukkan air secukupnya untuk kuah dan masukkan juga bunjut sup, celery dan kiub ayam. Rebus sehingga isi ayam lembut. Akhir sekali masukkan lada sulah, udang dan fish ball. Masak sehingga udang dan fish ball masak. Hidangkan bersama macaroni, tabur daun sup bersama sambal cili kicap


 

Friday, October 13, 2023

Ayam goreng kunyit


BAHAN-BAHANNYA :-)
 
500 gram dada ayam atau mana bahagian ayam yang anda suka
1/2 camca teh garam*
2 inci kunyit hidup*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*(*ditumbuk halus)
4 tangkai kacang panjang
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
1 ulas, bawang putih, hiris
1 biji cili hijau, potong kasar
1 biji cili merah, potong kasar
Sos ikan secukup rasa
1/2 camca teh gula (optional)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dada ayam dihiris memanjang, cuci dan toskan (che mat guna dada ayam tanpa tulang). Gaul dengan bahan2 bertanda (*), dan perap 30 minit, simpan dalam peti sejuk. Kacang panjang dikerat pendek, cuci dan toskan. Ketepikan/
  2. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 4 camca besar). Tumis bawang putih hingga harum, masukkan ayam yang diperap tadi. Kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga isi ayam berubah warna.
  3. Masukkan bawang besar, cili hijau, cili merah dan kacang panjang. Kacau rata dan masak hingga semua lembut. Masukkan gula, jika suka dan perasakan dengan sos ikan secukupnya. Kacau rata dan masak sekejap. Boleh matikan api, hidangkan bersama nasi putih dan lauk2 lain.

 

Thursday, October 12, 2023

Bubur nasi a la mcd


Bahan-bahan

  • 1  cwn beras 
  • 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
  • 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
  • 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
  • sedikit garam
  • 1 liter air
  • * GARNISH *
  • lada merah/cili kicap
  • daun bawang n daun sup
  • sedikit mninyak bijan 
  • isi ayam yang dah disiat2
  • kacan tanah goreng 
  • ikan bilis goreng
  • bawang goreng


  • Cara-cara

  • Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
  • Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
  • Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
  • Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.

 

Sunday, October 8, 2023

Ikan siakap tiga rasa

Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar.Lumur garam dan kunyit.

 
Bahan lain:-
5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
2" halia - dimayang halus
6 biji cili padi - dihiris nipis (terpulang pada tahap kepedasan memasing la ya...)
garam
gula
1/2 cawan air

Bahan sos:-
3 sdm sos cili
3 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram
 

Cara:-
1. Panaskan minyak.Goreng ikan siakap tadi sehingga garing.Ketepikan.
2. Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
3. Masukkan cili padi hiris dan goreng sedikit layu.
4. Masukkan bahan lain seperti bawang putih,halia dan bawang merah yang telah
ditumbuk.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
5. Masukkan bahan sos.Tambah air.Kacau sehingga kuah masak dan mesra.Masukkan garam dan gula.
6. Sekiranya hendakkan kuah yang agak pekat,boleh dibancuh dgn sedikit air dan campuran tepung jagung.
7.Tutup api dan curahkan di atas ikan tadi.SIAP!

 

Saturday, October 7, 2023

Brokoli bawang putih

Bahan-bahan:

500 gm broccoli
5 ulas bawang putih ~ dipotong dadu
3 sudu sos tiram
1 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
1/2 camca lada sulah
Air ais ~ untuk merendam broccoli
Garam
Cara penyediaan:
1. Celur broccoli selama 2-3 minit dalam air mendidih. Kemudian sejatkan dan rendamkan ke dalam air ais, 2-3 minit dan toskan.
3. Tumiskan bawang putih dan goreng sehingga garing dan angkat.
4. Masukkan sos tiram dan air bancuhan tepung jagung ke dalam kuali. Apabila kuah telah mendidih, masukkan broccoli dan kacau seketika. Letaklah lada sulah dan garam secukup rasa.
5. Angkat ke dalam mangkuk dan taburkan dengan bawang putih yang telah digoreng tadi. Sedia dihidang.
 

Friday, October 6, 2023

Cekodok pisang


Bahan-bahannya:

8 biji pisang emas dilenyek

3/4 cwn tepung gandum

3 sdb gula pasir

1/2 sdt soda bikarbonat

secubit garam

Cara-caranya:

1. Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.

2. Perap adunan itu tadi selama 30 minit sebelum menggoreng. Tujuan ia diperap terlebih dahulu supaya cekodok pisang akan menjadi ranggup di luar dan lembut di dalamnya. Itulah rahsianya.

3. Basahkan hujung jari dengan sedikit air, jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas.

4. Goreng dengan api sederhan sehingga masak dan siap dihidangkan

 

Thursday, October 5, 2023

Macam macam ada...

macam macam ada untuk sarapan kami berdua... kekadang rajin tu lupakan sekejap roti lah..jom nikmati mee hoon goreng berulam timun jepun dan buah rock melon yang sangat manis ni..
pepagi merajinkan diri goreng pisang pulak. pisang ni kak rose bawak dari kampung. masa bawak tu masih hijau lagi, lepas dua hari dah stat menguning dan kenalah buat something yang sedap ditekak kan.. pisang lilin adik kata, sedap digoreng dan sangat mani rasanya.
yang ni cuma panaskan roti boom frozen dan cicah kuah kari ayam leftover.
kembali as usual, toast, pisang berangan dan seedless red grapes
heavy breakfast... nasi goreng ulam timun jepun, home made potato wedges dan jambu batu gaul dengan asam pakchu 916
tukang makan nak jugak toast ni walaupun ada lempeng cicah dengan sambal tumis. so buat je lah kan...

 

Wednesday, October 4, 2023

Tuesday, October 3, 2023

bubur kacang


BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
1 ketul gula melaka, potong kecil*
1 cawan gula pasir*
2 cawan air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
1 liter santan segar
1 helai daun pandan, disimpul
1/2 camca teh garam
Air secukupnya
Gula (tambah jika perlu)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus kacang hijau hingga kembang (kalau guna periuk tekanan tak perlu rendam, cuma perlu rebus 5 - 7 minit atau ikut buku panduan periuk tekanan masing2). Masukkan daun pandan dan air gula tadi. Kacau dan masak hingga mendidih. Tambah air jika perlu.
  2. Tuang santan. Masukkan garam. kacau dan masak hingga mendidih, jika anda suka bubur kacang yang cair, boleh tambah sedikit lagi air dan biar mendidih. Rasa dan jika anda rasa kurang manis, anda bole tambah gula pasir. Masak sekejap lagi dan boleh matikan api. Boleh hidangkan bersama roti atau biskut...sedap juga dimakan sejuk...hmmmm..

 

Monday, October 2, 2023

Sarapan pagi...

Bila ada sedikit rajin dan ada tukang makan, maka toast kena tunggu dulu lah.. meh le anak beranak makan nasi impit dengan kuah lodeh dan sambal tumis ni. cukup lah dengan dua dayang untuk nasi impit ni..
buah betik sebagai dayang jugak kan..
seperiuk kuah lodeh untuk kami anak beranak. Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah kurniakan.
 

Sunday, October 1, 2023

Masak lemak ciliapi daging salai+pucuk ubi

Selamat datang Oktober, muga vitamin r kak rose sentiasa ada untuk mengupdate dapo maya ni.. semakin lama semakin hilang dan payah sungguh unruk mencari jalan pulang... kerajinan yang dulu dah hilang ditelan laut dalam agaknya kan... meh kak rose kongsikan lauk lunch semalam eh, bulan lepas lah.. cepatnya masa berlalu kan... dan 2023 semakin hampir ke penghujungnya. semuga kita semua akan baik baik saja. Aamiin.

Bahan-bahan;
- Daging salai +- 250
- Serai 2 batang, diketuk sedikit 
- Cili api secukup pedas
- Kunyit hidup
- Santan kotak 200ml
- Sedikit air
- Pucuk ubi 
- Asam keping

Cara-cara penyediaan;
1- Daging salai dibilas lalu dihiris nipis.
2- Tumbuk cili api dan kunyit hidup
3- Masukkan santan, asam keping dan serai (dan ditambah sedikit air jika perlu).
4- Masakkan kuah dan kacau selalu untuk mengelakkan kuah meruap.
5- Apabila kuah telah mendidih, masukkan daging yang telah dihiris dan dikacau perlahan (selalu).
6- Masukkan pucuk ubi yang telah disiang serta dibilas bersih.
7- Perasakan dengan garam.
8- Apabila kuah dah masak dan daging dah lembut, boleh matikan api.

 

dan kak rose paling suka makan gulai lemak cili api yang tak pedas ni digandingkan dengan ikan masin. bertambah2 makan nasi!