Tuesday, October 3, 2023

bubur kacang


BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
1 ketul gula melaka, potong kecil*
1 cawan gula pasir*
2 cawan air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
1 liter santan segar
1 helai daun pandan, disimpul
1/2 camca teh garam
Air secukupnya
Gula (tambah jika perlu)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus kacang hijau hingga kembang (kalau guna periuk tekanan tak perlu rendam, cuma perlu rebus 5 - 7 minit atau ikut buku panduan periuk tekanan masing2). Masukkan daun pandan dan air gula tadi. Kacau dan masak hingga mendidih. Tambah air jika perlu.
  2. Tuang santan. Masukkan garam. kacau dan masak hingga mendidih, jika anda suka bubur kacang yang cair, boleh tambah sedikit lagi air dan biar mendidih. Rasa dan jika anda rasa kurang manis, anda bole tambah gula pasir. Masak sekejap lagi dan boleh matikan api. Boleh hidangkan bersama roti atau biskut...sedap juga dimakan sejuk...hmmmm..

 

No comments:

Post a Comment