Thursday, June 22, 2023

Kaswi pandan gedik

 terjebak gak... Alhamdulillah menjadi dan sedap!

Terima kasih pada yang viralkan resepi kuih kaswi gedik yang sedap ni... kak rose kongsikan disini untuk rujukan nanti nanti kalau nak buat lagi. jadi keeper resepi lah ni.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan cair
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung ubi kayu
  • 1 cawan gula
  • 1 sudu besar air kapur
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna hijau


Cara penyediaan:

1. Satukan semua bahan di atas. Kemudian, sapukan acuan dengan sedikit minyak.

2. Isi adunan sehingga penuh acuan dan kukus selama 15 minit.

3. Bila dah masak, biarkan kuih sehingga sejuk sebelum keluarkan daripada acuan.

4. Kukus kelapa parut untuk tahan lama dan tak mudah basi.

Sukatan di atas boleh dapat lebih kurang 24 biji kuih.

 

No comments:

Post a Comment