Wednesday, June 29, 2022

Nasi ayam hainan a la tcrs

 nasi ayam kesukaan cucu, hari2 nak makan nasi ayam ni... so mamanek buat lah sendiri jer. cucu yang nak makan, tapi mamanek dan atok yang banyak tumpang sekaki lah...

kaka rose amik resepi dari fb, dan ikut bahan sebagai rujukkan... kalau boleh nak jugak ikut sebiji macam resepi tu, tapi apa kan daya ayam yang ada dalam stok cuma lah drummet ni jer.. so kita buat lah cara kita sendiri, adjust ikut lah cita rasa kita yang nak makan. jom lah tengok resepi yang kak rose copy tu... nampak macam panjang berjela resepinya kan...tapi sos halia bawang putih tu kak rose tak buat. kalau makan kat tcrs pun menda tu kak rose tak makan pun.. terima kasih lah pada yang sudi kongsikan resepinya ya..

Bahan Untuk Masak Nasi:

  • 2 cawan beras wangi
  • 2 cawan air rebusan ayam
  • 60 gram kulit ayam
  • 2 cm halia – ditumbuk
  • 2 biji bawang putih – dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar holland – dipotong dadu kecil
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 sudu kecil butter
  • 2 helai daun pandan
  • Garam secukupnya

Bahan Untuk Masak Ayam:

  • 1 ekor ayam
  • 2 batang daun bawang – potong dalam 1 inci
  • 6 cm halia – dihiris
  • 6 ulas bawang putih – diketuk
  • Garam
  • Air secukupnya untuk rebus ayam
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan

Bahan Untuk Cili Sos:

  • 2 sudu besar cuka
  • 4 sudu besar air rebusan ayam
  • 5 biji cili merah
  • 2 sudu kecil gula
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 inci halia
  • 2 ulas bawang putih

Bahan Untuk Sos Halia Bawang Putih:

  • 4 sudu besar minyak masak
  • 4 cm halia – ditumbuk halus
  • 4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil cuka

Bahan Untuk Sos Kicap Ayam:

  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 5 sudu besar kicap cair
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 3 sudu besar air rebusan ayam


Cara Masak Ayam:

1. Bersihkan ayam dengan menggosok kulitnya dengan garam luar dan dalam bagi menghilangkan sebarang kekotoran. Bilas. Lumurkan garam luar dan dalam.

2. Masukkan halia, bawang putih dan daun bawang ke dalam ayam, tinggalkan sedikit untuk masukkan ke dalam air rebusan.

3. Didihkan air dalam periuk bersama dengan lebihan daun bawang, halia, bawang putih sampai mendidih, guna api besar. Pastikan air cukup-cukup untuk tenggelamkan ayam.

4. Bila sudah mendidih masukkan ayam, masa ni korang perlahankan api. Tutup dan biarkan mendidih perlahan selama 30 minit utk ayam besar, ayam yang kecik lebih kurang 20 minit. Cucuk bahagian peha untuk melihat sama ada ayam sudah masak.

5. Sediakan satu mangkuk yang berisi ais. Masukkan ayam ke dalam mangkuk. Tujuannya untuk hentikan proses ayam tu masak. Inilah rahsia untuk dapatkan tekstur ayam lembut dan moist. Buang ler segala halia, bawang putih dan daun bawang yang disumbat dalam ayam tadi.

6. Selepas ayam sudah sejuk. Keringkan permukaan luar ayam. Kemudian lumurkan dengan minyak bijan. Sebelum dihidang, tuang sos kicap ayam ke atas ayam yang dipotong.


Cara Masak Nasi:

1. Semasa bersihkan ayam bahagian lemak ayam jangan dibuang. Simpan untuk masak nasi.

2. Panaskan kuali, masukkan lemak ayam biarkan sehingga keluar minyak. Bila minyak dari lemak ayam sudah keluar. Keluarkan kulit ayam tadi. Minyak dari kulit ayam akan berikan rasa yang sedap dan aroma yang harum pada nasi.

3. Masukkan minyak masak dan butter. Tumiskan halia, bawang putih, bawang besar sehingga wangi. Masukkan beras dan daun pandan dan goreng seketika beras tu. Masukan 2 cawan air rebusan ayam.

4. Kemudian, masaklah dalam rice cooker. Kalau rasa air rebusan kurang masin, boleh tambahkan garam.

Cara Buat Cili Sos: Kisar semua bahan sehingga halus. Sesuaikan rasa mengikut selera masing-masing.

Cara Buat Sos Halia Bawang Putih: Panaskan minyak. Pastikan minyak betul-betul panas. Tutup api masukkan halia dan bawang putih. Kacaukan seketika. Masukkan cuka dan garam. Siap.

Cara Buat Sos Kicap Ayam: Campurkan semua bahan dan kacau sehingga gula hancur.

Cara Buat Sup: Panaskan air rebusan dan masukkan garam dan masukkan daun sup dan daun bawang sebagai hiasan.

 

No comments:

Post a Comment