sayur ni kak rose masak masa balik kampung tempoh hari... pucuk ubi fresh dari kebun memang segar dan lembut sangat bila dimasak lemak macam ni... sedap sangat, dapat pulak gandingan ikan masin pebret kak rose dan nasi hangat2... memang menambah lah jawapnya... kalau kat kl ni memang susah lah nak dapat pucuk ubi yang muda semuanya...banyak daun yang dah tua dan keras, macam nak bagi makan kambing jer layaknya kan. oopppssss! jom lah masak...
Bahan-Bahan:
1 ikat pucuk ubi
3 cawan santan - boleh tambah
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segenggam udang kering
1 batang serai - di titik
Cara-cara:
Ambil semua pucuk ubi dan di rebus sampai empuk/layu kemudian ditos dan ketepikan dulu , buang semua air rebusan tadi .
Ambil semua pucuk ubi dan di rebus sampai empuk/layu kemudian ditos dan ketepikan dulu , buang semua air rebusan tadi .
Bawang merah, bawang putih dan udang kering ditumbuk
lumat . Masukkan santan , semua bawang , serai ke dalam
periuk . Biarkan sampai kuah mendidih dan boleh la di masukkan semua
pucuk ubi dan garam secukup rasa , sekali sekala kacau sampai semua
sayur sebati dengan kuah dan masak .
assalamualaikum,lama tak jalan jalan ke dapur kawan kawan-Resipi kegemaran saya ni.
ReplyDeleteWaalaikumsalam..dapur ni pun dah macam iklan chipsmore. kejap ada, lamaaaaa x de update.. hihi
ReplyDelete