Wednesday, June 15, 2022

Masak lemak ciliapi jantung pisang+udang

Sapa suka lauk kampung macam ni kita boleh geng. masa balik dari kampung ari tu, adik ada bekalkan jantung pisang ni... fresh dari kebun dia. memang sedap sangat dapat makan gulai jantung pisang macam ni apa lagi kalau digandingkan dengan ikan masin goreng kan.. memang pebret kak rose sangat lah. dah asingkan bunga tu nak goreng celup tepung macam tunjuk kat fb tu, tapi tak kesampaian la pulak.. simpan jer tapi tak terbuat, rosak jer jadinya.. jom masak...

  1. 1 biji jantung pisang
  2. Semangkuk air
  3. 3 keping asam keping (untuk rendam jantung pisang)
  4. Garam secukup rasa
  5.  Cili api... ikut la kepedasan memasing.. kak rose buh 2 biji jer
  6. 2 inci kunyit hidup
  7. 1 kotak santan kara
  8. 8 ekor udang
  9.  2 keping asam keping untuk memasak
  10. segenggam udang kering - diblend/tumbuk

cara-cara

  1.   Bersihkan jantung pisang. Kupas sampai dapat kulit jantung yang kuning susu. Potong kecil jantung pisang.
  2.   Ambil air, masukkan asam keping dan garam. Rendam jantung pisang dalam air ini. toskan dan rebus sekejap hingga lembut
  3.   Ambil cili api dan kunyit hidup. Tumbuk halus.
  4.   Dalam kuali, masukkan santan, udang kering, asam keping dan pes cili api serta kunyit hidup. Biarkan mendidih.
  5.  Masukkan jantung pisang  
  6.  Masukkan pula udang tadi. Kacau seketika. Masukkan garam dan biarkan seketika sebelum matikan api.

 

No comments:

Post a Comment