Asalamualaikum dan selamat bertemu kembali... ah!!! gitu mukadimahnya, maklumlah dah bersawang sangat dapo kak rose ni... fuh fuhhh... nak tiup jer sawang tu pun dah tak mo g dah segala habuk yang bertepek. kena lah cari vacuum baru ada bersih sikit... dan harap vitamin r tu akan datang baliklah..
Bubur Krong krang
Bahan:
1 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan air panas mendidih
kuantiti di atas ditambah sehingga adunan jadi kenyal dan boleh ditekan pada acuan.
Cara:
Masukkan tepung dalam mangkuk menguli.
Masukkan air panas mendidih, kacau sebati. Adunan akan melekat2. Tambahkan air atau tepung ubi hingga mendapat adunan yang kenyal.
Potong kecil adunan untuk ditekan menggunakan acuan kuih siput.
Bila habis diterap, rebus dalam air panas.
Toskan bila sudah terapung dan masuk dalam air sejuk.
Sedia untuk digunakan.
Bahan Kuah: (Untuk 2 adunan Krong Krang)
5 cawan santan
3/4 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar bijan yang telah digoreng tanpa minyak (optional)
1 cawan isi kelapa muda (optional) Kak rose tak de isi kelapa tu, cuma tambahkan potongan nangka
Cara:
Masukkan santan bersama gula dan garam.
Kacau hingga sekali mendidih sahaja. Sehingga gula telah larut.
Masukkan isi kelapa.(kak rose masukkan potongan nangka tu)
Masukkan Krong Krang.
Tabur bijan. Siap..
cantik laaaa
ReplyDelete