Wednesday, June 30, 2021
Tuesday, June 29, 2021
Tepung gomak
Bahan-bahannya:
1. Bahan doh
2 cawan tepung pulut
1 sudu makan tepung gandum
1 cawan santan
Cara-caranya;
Satukan tepung pulut dan tepung gandum
Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
Pastikan doh tidak terlalu lembik atau keras.
Cara-caranya;
Masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut. Kemudian tapiskan
Masukkan kelapa parut dalam larutan gula dan masak sehingga ia hampir kering
Sesudah itu masukkan tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air
Kacau semua bahan-bahan itu dengan api perlahan sehingga inti lembap. Biarkan ia sejuk.
Bahan salut
Tepung kacang hijau secukupnya.
Cara-caranya;
Bentukkan doh menjadi bulat dan masukkan inti kelapa di dalamnya sebelum rebuskan di dalam air mendidih
Pastikan doh yang direbus terapung sebelum diangkat
Golekkan atau salut doh itu dengan tepung kacang hijau sambil tekan2 kan untuk dapatkan doh yang leper. Siap dihidangkan
Sunday, June 27, 2021
Thursday, June 24, 2021
Mee udang
spaghetti sedang berposing dalam kuali...
kuah mee udang in the making...
dah ready, jom lah santap. tetap sedap walaupun tak cukup dayang pengiring... bila rasa nak makan, buat jer dengan bahan apa yang ada dirumah kan. yang penting tetap sedap diselera kami lah. Alhamdulillah.
Wednesday, June 23, 2021
Monday, June 21, 2021
Cucur maggi
- Maggi yang telah direbus digunting-gunting sedikit.
- Masukkan perencah maggi,telur,udang,karot,cili merah,daun bawang,serbuk pati ayam, serbuk penaik dan tepung gandum.
- Gaul sebati terlebih dahulu.Kemudian masukkan air sejuk (dari peti ais)TIPS supaya cucur rangup.Masuk air sedikit demi sedikit adunan tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
- Rehatkan selama 10min.
- Panaskan minyak dan goreng cucur hingga garing.Angkat dan toskan.Cucur maggi sedia dinikmati.
Sunday, June 20, 2021
Minum petang kami...
ubi kuning goreng cicih dengan sambal kicap jawa yang umphhhh. sedapp!
home made karipap inti daging yang gemuk2 dan berbagai size sama marina tempura
lagi samosa sedap nih...berbaloi membeli sebab sedap dan gemuks2 macam tukang gorengnya!
buat karipap banyak2 dan frozenkan, bila nak makan tinggal nak goreng jer. selagi tak habis kita hidang lah untuk keluarga kecil kita. ada gak tempura tu.. beli marina tempura ni sampai 3 packs, stok masa pkp ni lah katanya... so kita goreng jer lah, mudah kerja tukang masak kan..
Saturday, June 19, 2021
Buah dimusim pandemic
kononnya nak tambahkan vitamin C lah, tapi kan buah yang ada depan mata cuma yang menambah gula dan lemak jerrrr.... camner tu. tak per la kan, kita tambahkan dengan supplement dari shaklee pulak!
Tuesday, June 15, 2021
Nasi ayam lagi...
bila tukang makan dah kelaparan, jadinya tukang masak pun tak sempat lah nak posing kan ayam dan segala mak nenek dayangnya tu dengan nasik... tak pe lak kan asalkan rakyat tukang makan kat rumah ni kenyang dan puas hati dapat makan... dan tukang masak akan sangat happy kalau hidangannya habis dinikmati... Alhamdulillah.. lockdown membuat tukang masak asik kedapo jer walaupun dengan menu yang berulang2... huhu
Monday, June 14, 2021
Pulut kukus dan rendang daging
Bahan - Bahan:
1/2 kg daging pejal
1/2 kg santan pekat
4 labu bawang besar (blend)
6 ulas bawang putih (blend)
6 ulas bawang merah (blend)
2 inci halia (blend)
2 inci lengkuas (blend)
10 batang serai (4 btg blend, 6btg ketuk)
15 tangkai cili kering (blend)/4 sudu besar cili giling puteri
2 paket kerisik (1 paket 40g)-
1sk serbuk kunyit
1 helai daun kunyit (racik halus)
2 asam keping
Garam dan gulaCara-Cara
- Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar, serai ketuk.Masukkan cili giling dan gula merah.Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging, gaul sebati dengan bahan tumisan hingga daging kecut sedikit.
- Masukkan santan, kerisik dan asam keping dan sedikit garam (LiNa Pg cuma gn 2sudu kecil garam).
- Biarkan rendang mereneh hingga pecah minyak.LiNa Pg masak menggunakan api kecil sahaja dan periuk bertutup.Kacau sekali sekala untuk mengelakkan rendang hangit.
- Bila rendang hampir masak, masukkan daun kunyit yg diracik.Sesuaikan rasa.Tutup api
Tips Buat Rendang Daging Yang Sedap:
- Gunakan daging dari jenis daging pejal atau daging batang pinang supaya bahan-bahan mudah meresap dan lebih sedap rendang dagingnya nanti.
- Lagi banyak bahan-bahan kisar yang digunakan sebenarnya lebih sedap rendang tersebut.
- Masak rendang hingga terbit minyak, dan guna api kecil sahaja.Pastikan kuali bertutup atau guna periuk yang bertutup.
- Jika air semakin kering tapi daging belum empuk, tambah air sedikit demi sedikit.
- Ada pelbagai bahan untuk buat rendang mengikut resepi yang pelbagai sebab itu ada rendang yang berwarna kehijauan, ada rendang berwarna hitam dan ada juga rendang yang hasilnya berwarna coklat kemerah-merahan.
- Penggunaan kerisik antara tips atau petua yang meningkatkan aroma rendang, namun ada juga rendang yang tidak menggunakan kerisik tetapi masih tetap sedap.
- Penggunaan santan boleh juga diganti dengan susu cair atau yogurt.Boleh pilih mana-mana kesukaan masing-masing.
Sunday, June 13, 2021
Nasi arab Al Rawsha
Bila tukang masak tak rajin, kita tapau jer lah ya...
nasi arab kambing madghot untuk sianak... beso2 portionnya cukup untuk dua orang makan.
tapi sayang kuah karinnya cairrrrr sangat dan sos harrah tu pun sangat cair lah.. tapi apa pun makan jer lah sebab tak rajin masak kan... dan yang pentingnya dah ada depan mata, tinggal nak ngap jer kan.
Friday, June 11, 2021
Kuih kasturi
Bahan
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum
Bahan Batter [Gorengan]
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng
Cara
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan
Thursday, June 10, 2021
Vaccination day, AstraZeneca
simpan sini buat kenangan, how we battle untuk nak dapatkan slot ini. Alhamdulillah semalam dah dapatkan suntikan dose pertama AstraZeneca.
kat kawasan parking ni lah semua berbaris panjang menanti pintu buka untuk ke pusat vaksinasi ditingkat tujuh...
masa berbaris tu derang dah siap2 edar borang untuk diisi dan terus dibawa masuk dalam dewan vaksinasi, dan ini entah stesen kaunter yang entah ke berapa agaknya... walaupun banyak kaunter kena singgah for verification, tapi ok lah sangat cepat prosesnya.. ramai volunteer yang membantu.
and.... time to get the cucuk AstraZeneca Vaccine daripada SN Zulaiha
Auchhhhh.... ala tak sakit pun... dan sangat cepat jer dah siap.
nak gak selpie dengan staff nurse ni, mekasih SN Zulaiha
yang ni wajib lah buat kenangan katanya kan...
en asben pun layan kan jer nak posing kat board ni..
untuk 2nd dose kena check kat my sejahtera within 12 weeks... lamanyaaaa kan.
dan lepas selesai semua, dapat free nestle cares pack ni. Alhamdulillah tak de kesan sampingan lepas amik vaksin tu. semuga kita semua terus dilindungi dari wabak yang sungguh bahaya ini. kepada semua rakyat Malaysia, go get vaccinated!
Monday, June 7, 2021
Kuih getas getas
Bahan-bahannya:-
250gm tepung pulut
20gm tepung gandum
150gm kelapa parut putih/kelapa parut muda
130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
Cara-caranya:-
Masukkan gula dan air kedalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana......api sederhana ye bukan api kecil atau api yang kuat.
Jika anda perhatikan buih-buih tu mula-mula ia akan memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak kebahagian tengah.
Biarkan ia selama 7 minit.
Kemudian baru masukkan kuih-kuih yang anda hendak sira ke dalam kuali dan kacau sampai bunga-bunga gula keluar.
Sunday, June 6, 2021
jambu batu dan asam pak cu
dan tiap kali beli jambu batu, pasti lah asam pak cu juga akan dibawak balik bersama. masam manis dia secukup rasa pada kak rose lah. kalau buah yang lain kak rose tak suka pulak nak colek dengan asam macam buah jambubatu ni. biar rasa asli gitu.