Tuesday, June 29, 2021

Tepung gomak

bila dah sekali buat dengan jayanya kuih ni, nak jugak lah buat lagi... tapi kali ni dengan inti kacang hijau pulak lebihan dari buat inti kuih rengas, just tukarkan kulitnya jer lah kan... dan yang penting salut dengan tepung kacang hijau yang wangi tu... sedap sangat lah kat selera kak rose dengan kuilt tepung pulut yang lembut tu. ngap one after another, rasa macam tak puas pulaknya... jom kak rose cnp resepi dohnya ya.. inti tu rasanya boleh jer kot buat dengan apa yang kita suka kan.. pes kacang merah ker, pun pasti sedap jugak kan... nnti lain kali boleh try guna yang ni pulak.

 

Bahan-bahannya:

1. Bahan doh

2 cawan tepung pulut

1 sudu makan tepung gandum

1 cawan santan

Cara-caranya;

Satukan tepung pulut dan tepung gandum

Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh

Pastikan doh tidak terlalu lembik atau keras.

Cara-caranya;

Masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut. Kemudian tapiskan

Masukkan kelapa parut dalam larutan gula dan masak sehingga ia hampir kering

Sesudah itu masukkan tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air

Kacau semua bahan-bahan itu dengan api perlahan sehingga inti lembap. Biarkan ia sejuk.

 Bahan salut

Tepung kacang hijau secukupnya.

Cara-caranya;

Bentukkan doh menjadi bulat dan masukkan inti kelapa di dalamnya sebelum rebuskan di dalam air mendidih

Pastikan doh yang direbus terapung sebelum diangkat

Golekkan atau salut doh itu dengan tepung kacang hijau sambil tekan2 kan untuk dapatkan doh yang leper. Siap dihidangkan

 

No comments:

Post a Comment