Thursday, April 29, 2021

Iftar #16 nasi arab kabshah

 Asalamualaikum dan salam Nuzul Quran buat semua...

Alhamdulillah, telah separuh bulan kita menjalani ibadah puasa untuk kali ini..dan hari ini ialah hari diturunkan  Al-Quran, hari Nuzul Quran. selamat bercuti buat yang berkerja... yang SAHM macam kak rose ni memang tak de lah cutinya kan.. malah masa bulan puasa ni dapo belum pernah tutup lah sebab kami lebih suka untuk memasak sendiri daripada yang dibeli diluar. walaupun menu sempoi2 jer tapi tetap sedap diselera kami lah.. kalau sesekali tu adalah jugak nak tapau dari luar, tapi lebihnya tukang masak ni merajinkan diri didapo lah.. dan semalam buat lagi nasik arab ni..
tu dia seperiuk nasik arab kabshah ayam dah siap. masak dalam peruik noxxa, masukkan semua bahan dan tet tet tujuh minit siap lah sudah...
salad untuk dayang pengiring nasik arab tu... timun, tomato, bawang merah potong dadu, perasakan dengan asam limau, garam dan gula.. cili api sebiji, potong2 dan gaul semua dah siapppp... tapi kalau nak pedas tambah la lagi cili api tu. ikut lah kepedasan memasing kan, kak rose tak tahan pedas, tu yang  letak sebiji jer.
sos harrah untuk nasik arab tu... memang minimum sangat dayang unruk digandingkan dengan nasik ni. kalau nak resepi sos ni, boleh tengok kat sini ya..
betik dan mangga susu... sayang kali ni beli betik dapat yang tak manis la pulaknya... tapi yang mangga ni tersangat lah manisnya..
cucur sayur dan udang untuk menu berbuka petang semalam dan cicah dengan sos cili home made. sos ni boleh sediakan awal2 dan simpan dalam fridge bila nak guna dah siap ada kan..  untuk cucur tu kak rose letak sayur kobis, carrot sagat, daun sup, bawang merah, udang yang dicincang kasar, telor dan secawan tepung... gaul semua sekali dan goreng lah seperti biasa.. Alhamdulillah lembut jer masa makan walaupun dah sejuk.
homemade cili sos yang kak rose buat sehari sebelum tu... kalau nak resepinya, boleh check kat sini kak rose pernah tepek dulu.. a keeper resepi lah untuk kak rose kalau nak buat chili sos ni.
 

No comments:

Post a Comment