Sunday, February 21, 2021

Pengat ubi sedapp

ubi pemberian dari kawan setaman, terima kasih Cik Ezam bagi ubi yang sangat gebus ni.. separuh dah kak rose rebus dan makan dengan ikan masin yang tersangat lah bestnya dan separuh lagi kak rose buat pengat ni... tapi sayang dalam rumah ni tukang makan nya kak rose sorang jer... yang lain tu memang tidak lah nak makan ubu. kalau anakanda lagi lah... mama ni macam zaman jepun. ada pulak cenggitu kan? apa pun jom lah makan pengat sedap ni..kak rose suka makan sejuk2 pengat ni. kawan2 suka yang macam mana?

Bahan bahan

3 ketul ubi kayu ( saiz sederhana) - buang kulit, bersihkan dan rebus hingga empuk
2 cawan santan 
3 sudu makan gula pasir - tambah jika suka lebih manis 
1 ketul gula kabung
1 helai daun pandan - simpulkan
Secubit garam
2 sudu makan sagu biji - rendam terlebih dahulu

Cara cara

 1. Masukkan semua bahan kecuali ubi kayu ke dalam periuk. Panaskan dengan api yang perlahan.
2. Sentiasa dikacau supya santan tidak pecah minyak. Biarkan hingga gula hancur dan hampir mendidih.
3. Masukkan ubi kayu yang telah direbus tadi. Biarkan seketika dan kuah mendidih.
4. Dah siap boleh la dihidang.


 

1 comment:

  1. Are you in need of finance? we give out guarantee cash at 3% interest rate. Contact us on any kind of finance now: financialserviceoffer876@gmail.com whatsapp Number +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd

    ReplyDelete