Monday, January 4, 2021

Sup bebola ikan

Bila kesorangan dirumah, maka makan pun seadanya je.. dan yang paling penting mudah dan cepat disediakan. tukang masak yang tak berapa rajin ni nak makan yang mudah2 jer kan. dan selalu nya roti jugalah yang jadi pilihan utama. malas sungguh kan. petang nanti baru lah buat kudapan untuk minum petang a ka dinner sekali dengan en suami. no nasik lah malam2 kan..
sup bebola ikan untuk tukang masak... cepat dimasak, sedap dimakan!

bahan A
bebola ikan
sedikit sawi hijau dan carrot
kiub ayam maggi

Bahan B
bawang merah - di tumbuk
bawang putih
serbuk lada putih
bawang goreng
hirisan cili padi (kak rose tak bubuh)
asam limau

Cara-cara

potong bebola dan basuhkan
panaskan kuali, tumis bawang merah dan bawang putih yang telah di tumbuk
then masuk bebola ikan masuk air sedikit
then masukkan air secukupnya. setelah beberapa ketika
masukkan serbuk perasa, kiub ayam, dan sayuran yang telah di potong kecil2.
then masukkan serbuk lada putih dan hirisan cili.
hidangkan dengan taburan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng
brbola ikan yang kak rose guna...


 

No comments:

Post a Comment