Bahan-bahan
* 1 ikat kangkung segar
* 1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
* 2 ulas bawang merah*
* 1 ulas bawang putih*
* Segenggam udang kering*
* Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
* Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara2
# Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat (kak rose blend guns blender yang kering tu)
# Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
# Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
#
Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak)
Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih
padamkan api..
# Hidangkan segera dengan nasi panas
Tuesday, December 1, 2020
Kangkung goreng udang kering
lama sangat tak masak kangkung, sesekali makan sedap pulaknya makan dengan nasik panas2...
masak kangkung ni kena potong dia cerma2 tu yang kadang malas sikit, tapi rasa dia sedap!
ReplyDelete