Tuesday, December 1, 2020

Kangkung goreng udang kering

lama sangat tak masak kangkung, sesekali makan sedap pulaknya makan dengan nasik panas2...


 Bahan-bahan

* 1 ikat kangkung segar
* 1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
* 2 ulas bawang merah*
* 1 ulas bawang putih*
* Segenggam udang kering*
* Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
* Minyak masak secukupnya untuk menumis

Cara2
# Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat (kak rose blend guns blender yang kering tu)
# Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
# Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
# Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api..
# Hidangkan segera dengan nasi panas

1 comment:

  1. masak kangkung ni kena potong dia cerma2 tu yang kadang malas sikit, tapi rasa dia sedap!

    ReplyDelete