Bahan-Bahan:
1kg beras Basmati(rendam 30minit)
Ayam 1 ekor dipotong 12 bahagian.
3 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
3-4 biji cili hijau
Minyak Zaitun untuk menumis.
3 sudu besar rempah kabsah (kak rose guna ready made rempah)
(kalau nak buat from scratch resepi ada kat bawah ya)
1 biji buah tomato dipotong dadu
Cara Masak:
Tumis bawang dan cili hijau dan tomato yang telah dimayang sampai wangi.
Masukkan rempah kabsah.
Selepas
garing masukkan ayam dan masak sampai kering airnya. masukkan air dan
beras diikuti dengan garam. Boleh juga ditambah setengah cawan susu
cair.Selepas nasi masak,letakkan sedikit minyak sapi.
**
cara kak rose: perap ayam dengan rempah kabsah dan biarkan dalam sejam,
pas tu rebus sekejap. keluarkan ayam dan air rebusan jangan dibuang,
guna untuk masak nasi pulak.. lepas tu ikut cara seperti diatas. tak de
tambah susu, nasik dah masak elok.
2 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil perahan lemon
3 bj cili padi
1sudu tomato paste
daun ketumbar
garam
gula
Kisar semua bahan tanpa air.
Sedia utk dihidangkanSalad Arab
3 biji tomato (dipotong dadu)
1 batang timun (dipotong dadu)
1 biji bawang besar
4 biji cili padi hiris
2 biji cili hidup hiris
Daun ketumbar
1 sudu kecil garam dan sedikit serbuk lada hitam
lemon sebiji
2 sudu gula
1 sudu yogurt plain (kak rose omit yang ini)
Campurkan semua bahan dan gaul rata
sedapnya Kak Rose....
ReplyDeletelama tak makan ni. hujung minggu ni boleh plan beli rempah kabsah, minyak zaitun, minyak sapi :)