Saturday, October 24, 2020

Kuey teow kungfu

 kali ni buat sendiri pulak... home made gitew!

kalau g kedai makan asik oder menu ni jer kan... so kali ni cuba buat sendiri dengan bahan apa yang ada dalam fridge lah... gini lah kalau dah kemaruk nak makan, tapi pkpb lah pulak... takut pulaknya nak keluar makan, nak tapau nanti bila sampai dah sejuk tak sedap pulak.. banyak alasan, so buat sendiri jer.. pepandai lah nak adjust rasa tu kan, asalkan sedap ditekak sendiri... i m happy tukang masak dan tukang makan.. buat pun untuk diri sendiri jer, kannnn. en asben memang no no lah kalau yang berkuah cam ni! jom tengok resepinya...
Bahan:
secekak kuey teow
sebiji telo
sedikit garam n lada sulah

seulas bawang putih
cili api (kalau nak pedas la kan...)
sedikit udang
sayur sawi, carrot dan putik jagung
sedikit tepung jagung (optional)

cara2
goreng kuey teow yang telah digaul dengan telor dan sedikit garam dan lada sulah.... api kena kuat baru jadi cantik macam kat kedai tu ya...

Untuk kuah pulak..
- tumiskan bawang putih and cili api (kalau nak pedas).
- dah tu masukkan segala harta karun yang kita suka.. udang ke.. ayam ke.. sotong ke.. goreng sekejap.
- later.. masukkan air. Tunggu sampai mendidih. masukkan sayur mayur tu. Pecahkan sebijik telur and kacau. Anyway kut tak suka telur.. boleh la skip this step.
- untuk memekatkan kuah.. ambik sesudu teh tepung jagung.. you know what to do la kan.
- lastly.. adjust la garam and whatsnot.


 

4 comments: