Monday, August 10, 2020

Jejari ketam celup tepung

bila buntu nak sedaikan menu untuk minum petang, meh la geledah fridge... apa yang ada dalam tu tu kita jadikan dia untuk juadah minum petang... rpanya ada setepek beso jejari ketam ni duk betapa dalam freezer, keras kejung disitu. entah bila belinya, nasib baik jer tak expired lagi kan... jom ler goreng dia untuk kudap petang2 digandingkan pulak dengan nescafe o pebret nih...
 jom kak rose kongsikan resepi dari maz kat sini ya..

Bahan-bahan

1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose flour
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam @ garam
jejari ketam secukupnya - yg dah lembut
minyak untuk mengoreng sos pencicah

Cara

1. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan susu segar, yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit, maz tak sukat pun, jangan cair sangat, biar bila celup jejari ketam tu lekat gitu), kemudian rehatkan sekejap bancuhan dalam 5-7 minit.
2. Panaskan minyak secukupnya, celupkan jejari ketam dalam adunan dan goreng hingga perang dan garing dikedua bahagian. Angkat dan toskan, sedia untuk dinikmati bersama sos pilihan.

3 comments: