jom kak rose kongsikan resepi dari maz kat sini ya..
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose
flour
1 sudu kecil baking
powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering
- larutkan dalam 2 sudu besar air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam
@ garam
jejari ketam secukupnya -
yg dah lembut
minyak untuk mengoreng
sos pencicah
Cara
1. Dalam mangkuk satukan
bahan kering, kemudian masukkan susu segar, yis, pewarna dan air (air tu masuk
sikit-sikit, maz tak sukat pun, jangan cair sangat, biar bila celup jejari
ketam tu lekat gitu), kemudian rehatkan sekejap bancuhan dalam 5-7 minit.
2. Panaskan minyak
secukupnya, celupkan jejari ketam dalam adunan dan goreng hingga perang dan
garing dikedua bahagian. Angkat dan toskan, sedia untuk dinikmati bersama sos
pilihan.
sedapnya
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteHehe boleh la buat nanti ni. Sangat mudah dan sedap!
ReplyDelete