Monday, April 8, 2019

Pengat ubi bersagu


 buat lagi pengat ubi ... makanan pebret orang kampung macam kak rose ni. kalau dapat makan sejuk2 pun best gak kan. kena sediakan ubi untuk bulan puasa yang bakal menjelang nanti... buat bubur pengat macam ni untuk berbuka puasa memang laju jer nyuapnya nanti tu..tapi jarang sangat boleh dapat ubi yang kaler kuning macam ni... cantik kan kaler dia, lembut dan gebu jer ubinya..

jom kita buat pengat ni...

Bahan bahan

3 ketul ubi kayu ( saiz sederhana) - buang kulit, bersihkan dan rebus hingga empuk
2 cawan santan 
3 sudu makan gula pasir - tambah jika suka lebih manis 
1 ketul gula kabung
1 helai daun pandan - simpulkan
Secubit garam
2 sudu makan sagu biji - rendam terlebih dahulu dan rebus hingga bertukar kaler jernh


Cara cara

 1. Masukkan semua bahan kecuali ubi kayu ke dalam periuk. Panaskan dengan api yang perlahan.
2. Sentiasa dikacau supya santan tidak pecah minyak. Biarkan hingga gula hancur dan hampir mendidih.
3. Masukkan ubi kayu dan sagu biji yang telah direbus tadi. Biarkan seketika dan kuah mendidih.
4. Dah siap boleh la dihidang.

No comments:

Post a Comment