Monday, April 8, 2019

Nasi lemak dipagi minggu..

nasi lemak periuk noxxa... baru belajar nak guna, jangan kecam saya ya..😜😜

 resepi dan cara dari buku Chef Hanieliza... orang lain dah berzaman guna, kak rose baru nak mencuba... kesian dia dah lama jadi tukun, meh la kita keluarkan dan guna.. ada jugak pekdahnya kan.


Bahan- bahan:
- 3 cawan beras dicuci
- 1 1/2 cawan santan
- 2 cawan air
- 1 inci halia - dihiris atau dititik
- 1 biji bawang merah - dihiris kasar
- 1 batang serai - dititik
- 2 helai daun pandan
- 1 sudu kecil gula (kak rose tambah)
- Garam secukup rasa

Caranya:
- basuh beras dan rendam 30 minit, tuskan
- masukkan kesemua bahan ke dalam periuk noxxa. kacau rata
- tutup periuk dan laraskan tombol ke arah pressure
- teka high pressure 7 minit dan on
- bila periuk bunyi tit-tit, laraskan tombol ke steam. tekan off dan biarkan anggaran 5 minit
- buka penutup dan gemburkan nasi
- nasi sedia dihidang bersama dayang pengiring

 dah siap... nikmatilah dengan aman dan jangan lupa untuk ber brisk walking esok paginya..

dayang pengiring sempoi untuk nasik lemak kak rose.

No comments:

Post a Comment