Tuesday, April 2, 2019

Kacang kuda tumis berempah


 lamaaaa sangat tak makan kacang kuda yang goreng pedas ni... sebabnya kalau nak buat macam ni kena dua kali masak kan... so selalunya bila dah rebus tu terus jer la ngapnya... tak berapa rajin nak memasak untuk kali keduanya. tapi kali ni kak rose buat yang bersalut sambal pedas ni untuk dibawak pot luck masa mengaji Kahfi hari jumaat lepas... ade jugak kawan yang tanya camner nak buatnya... pada kak rose senang jer sebab info kan dihujung jari... semua resepi tanya je cik google, pasti berderet resepi keluar, pilih jer yang mana berkenan dihati kan...

so ni lah resepi yang kak rose buat pagi tu... terima kasih cik google, memudahkan cari resepi!

250g Kacang Kuda
2tangkai  Daun Kari
3tangkai Cili kering –dipotong serong
*jika tak mahu pedas tak perlu letak
1sk Biji Sawi (kak rose tak letak, x de stok)
1sk Jintan Manis
1sk Jintan Pedas
3-4 ulas bawang putih -tumbuk
1sk serbuk kari
1sb Gula
Sedikit Garam
 
Kacang kuda hendaklah direndam sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman, kemudian barulah direbus dengan sedikit garam. Rebus sehingga kacang betul-betul empuk atau lembut. Dah siap rebus, toskan airnya dan ketepikan.
 
Tumiskan daun kari, cili kering yang dipotong serong, biji sawi, jintan manis dan jintan pedas. Terus dikacau agar tidak hangus. Ketepikan sebentar dan tumiskan pula bawang putih, serbuk kunyit, serbuk cili dan masukkan semula bahan tumis awal tadi.
 
Masukkan kacang kuda yang telah ditos dan perasakan dengan garam dan gula. Hati-hati menggunakan garam, kerana kacang tadi sudahpun direbus dengan garam. Apabila sudah sebati, bolehlah diangkat dan dihidang..
Bahan bahan 250 gms kacang kuda, rendam lebih kurang 1 jam dan rebus menggunakan pressure cooker. Bahan B 5 tangkai cili kering - potong menyerong 2 tangkai daun kari 1/2 sudu kecil ketumbar 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil biji sawi Minyak untuk menumis Garam dan gula secukupnya. Bahan C - dikisar 2 ulas bawang putih 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu kecil serbuk cili Cara cara 1. Panaskan minyak, tumis bahan B hingga wangi, masukkan bahan C. Tumis hingga semua bahan wangi. 2. Masukkan kacang kuda dan gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula. 3. Biarkan seketika, angkat dan bolehlah dinikmati panas.

Mine coins - make money: http://bit.ly/2Hnh3u5
Bahan bahan 250 gms kacang kuda, rendam lebih kurang 1 jam dan rebus menggunakan pressure cooker. Bahan B 5 tangkai cili kering - potong menyerong 2 tangkai daun kari 1/2 sudu kecil ketumbar 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil biji sawi Minyak untuk menumis Garam dan gula secukupnya. Bahan C - dikisar 2 ulas bawang putih 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu kecil serbuk cili Cara cara 1. Panaskan minyak, tumis bahan B hingga wangi, masukkan bahan C. Tumis hingga semua bahan wangi. 2. Masukkan kacang kuda dan gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula. 3. Biarkan seketika, angkat dan bolehlah dinikmati panas.

Mine coins - make money: http://bit.ly/2Hnh3u5
Bahan bahan 250 gms kacang kuda, rendam lebih kurang 1 jam dan rebus menggunakan pressure cooker. Bahan B 5 tangkai cili kering - potong menyerong 2 tangkai daun kari 1/2 sudu kecil ketumbar 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil biji sawi Minyak untuk menumis Garam dan gula secukupnya. Bahan C - dikisar 2 ulas bawang putih 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu kecil serbuk cili Cara cara 1. Panaskan minyak, tumis bahan B hingga wangi, masukkan bahan C. Tumis hingga semua bahan wangi. 2. Masukkan kacang kuda dan gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula. 3. Biarkan seketika, angkat dan bolehlah dinikmati panas.

Mine coins - make money: http://bit.ly/2Hnh3u5

7 comments:

  1. Dulu kegemaran CH kacang kuda ni..
    Skrg dah tak boleh mkn kekacang kak rose 😪🤤

    ReplyDelete
  2. sama la kita kak rose.
    dah rebus terus ngap tak nyempat-nyempat
    hahaha

    ReplyDelete
  3. Miss Normala..teringat yang jual kat pasar malam tu kan..

    ReplyDelete
  4. Yati, bertabahlah.... demi untuk kesihatan diri kan..

    ReplyDelete