Buat untuk berbuka puasa nanti pun sedap gak kan.. meh tengok resepinya...
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
 - 4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
 - Secubit garam
 - 100ml santan pekat (santan kotak @ tin @ fresh santan)
 - 1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
 - 3 sudu besar gula merah - (kak rose guna sepenuhnya gula putih)
 - 5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
 - *** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
 - *** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan
 
- Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
 - Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
 - Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
 - Masukkan pula sagu, gula merah dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
 - Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.
 - Sesiapa yang tak suka sagu, tak bubuh pun tak apa.
 



No comments:
Post a Comment