Thursday, March 28, 2019

Roti puri


 ni kes tak leh tengok orang tayang kat wall muka buku.. mata dah tekak pun nak merasa sama... so meh la sinsing lengan masuk dapo..uli tepung dan masak kari ikan... puas dapat makan hangat2 bersama kari yang baru siap tu. dan ati manyak sukaaa bila roti semua kembang dengan jayanya... maklumlah pernah buat, dalam banyak2 tu 2,3 jer yang kembang! mencik taw!

 jom tengok resepinya..

Bahan2
 
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
3/4 air suam/panas (kak rose guna air suam)

Cara penyediaan:

1. Satukan tepung gandum, yis, gula, minyak, garam dan gaul sehingga berderai-derai.
2. Masukkan air panas. Doh agak panas sedikit ya. Boleh uli pakai tangan sahaja.
3. Uli sekejap sahaja sehingga menjadi doh lembut.
4. Bulat-bulat doh sebesar bola ping pong dan perap selama 30 minit.
5. Panaskan minyak (agak banyak).
6. Canai atau leperkan doh yang telah dibulatkan dan masukkan ke dalam minyak panas (goreng sebiji-biji sahaja).
7. Simbah-simbahkan minyak pada permukaan roti hingga naik kembung dan balik -balikkan. Goreng hingga perang.

No comments:

Post a Comment