hmmmm...nyum nyum
terima kasih pada kawan yang bagi buah mangga yang masih mengkal... walaupun hampir masak tapi bila kupas masih segar keras crunchy... tu yang dapat idea nak buat kerabu ni, sementelah lain2 bahan pun ada dalam fridge. tak de la nak rajin menghiris halus mangga tu, kak rose guna sagat untuk meracik mangga ni. mudahkan... jom tengok resepinya. tq CMG, kongsikan.
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 - 3 biji mangga muda (ikut saiz, kalau kecik guna 3, kalau besar guna 2)
1 biji tomato, belah 4, buang bahagian tengahnya dan hiris
1 biji bawang besar, mayang halus
1 genggam kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, dan goreng hingga garing
4 biji cili padi, hiris halus (kak rose buh dua biji je)
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 1/2 camca besar sos ikan (omit yg ni gantikan dengan garam jer)
1 camca besar penuh gula
1 biji limau nipis, perah jusnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Kupas mangga muda, kemudian rendam dalam air 15 minit untuk membuang getahnya. Toskan dan hiris halus. Masukkan ke dalam mangkuk bersama hirisan bawang dan tomato. Gaul rata. Ketepikan.
- Satukan sos ikan, gula, bawang putih, cili padi dan jus limau nipis dalam mangkuk, kacau rata2 dan curah dalam mangkuk berisi mangga hiris dan bahan2 lain. Gaul rata. Tambah kacang tanah dan ikan bilis, gaul lagi dan sesuaikan rasa.
- Alas bekas sesuai dengan daun salad. Alihkan kerabu atas daun salad dan abur sedikit ikan bilis goreng dan kacang tanah yang telah diasingkan atasnya sebelum menghidang. Hidangkan segera bersama nasi dan lauk2 lain.
Sedapnya kerabu mangga..
ReplyDeleteNak cubalah..
Senang je resepi tu😆
Sedapnya kerabu mangga... terliuq dah ni.
ReplyDelete