Monday, July 16, 2018

home made putu piring

 ternampak perkongsian kat fb resepi ni... so dengan eagernya nak mencuba... wonder jugak camner tepung beras yang dah dibancuh tu boleh berderai halus cenggitu kan... bila baca cara buat ni barulah tau... terima kasih pada yang kongsikan cara dan resepinya... tak rugi mencuba... tapi kena praktis lagi to make perfect kan... jom tengok resepinya..

 Bahan2
 2 cawan tepung beras
gula melaka ditumbuk (kak rose guna gula kabung, hancurkan)
daun pandan
sedikit garam
secawan air
penapis

Cara:
- masak secawan air dengan daun pandan, tambah sedikit garam.
- bau pandan dah naik boleh tutup api.
- dalam magkuk lain:
- masukkan tepung beras
- campur 13 sudu besar air yg dimasak tadi (lebih sket pun tak pe)
- gaul rata, tepung akan jadi berketul sbb basah
- tapis tepung tu..(gosok kuat pada penapis untuk jadi serbuk semula)
-bila dah siap, masuk separuh tepung dalam acuan, letak gula melaka dan tutup semula dengan tepung beras tadi. jangan padatkan/tekan tepung tu ya
- masuk dalam kukusan, balut penutup kukusan supaya air tak masuk
-kak rose guna acuan lompang, kukus dalam 15 minit, kalau acuan tebal masak lama sket ya.


first time buat, tebal jer bila guna acuan lompang yg sedikit beso. lain kali kena kurangkan isi... bagi nipis sket baru lah ngam macam yang kat pasar malam tu kot...

3 comments:

  1. Sebelum ni tak pernah tahu cara pembuatan putu piring, alasan takde pengukus & acuan biasa org jual kat pasar. Bila baca post Kak Rose ni baru timbul idea guna acuan cup pun boleh.

    Akan ku cuba resepi ni.. Thanks for sharing Kak Rose..

    ReplyDelete
  2. Sama2 LZ, kak rose baru jer tau cara dia ni... sama2 kita mencuba suatu yang baru kan..

    ReplyDelete
  3. Kena tambah beras pulut sikit baru x berderai

    ReplyDelete