Mee udang yang sangat sedap buat kak rose... tukang makan pun suka dengan resepi ni. boleh makan bertambah2 gitu. dah banyak kali buat, tapi belum pernah rasa jemu dengan resepi ni... terima kasih rosjintanmanis, tuan punya resepi asal yang sedap nih. pernah mencuba resepi yang lain, tapi yang ni jugak yang berkenan dan jadi keeper resepi... sedap sangat! walaupun kali ni dengan tak cukup bahan, sbb tak de fish ball tapi tetap jugak ummmphhhh!
meh kak rose kongsikan resepinya sekali lagi...
Bahan-bahanye
2 ikat spagetti  (kak rose guna 1/2 paket spaghetti yg 500gm tu)
6 ekor udang harimau saiz besar 
2  sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2  biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu  besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan (tak bubuh, tak ada stok!)
1 cawan santan pekat
1  cawan air
bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus
 2  biji telur rebus
sedikit tauge, buangkan ekornya (pun tak de)
bawang goreng
Caranya
1.  Blender bawang  besar dan bawang putih, kemudian panaskan
 minyak dan   masukkan cili  kisar dan bawang yang telar diblender tadi,
 pastikan cili  betul-betul  garing, kemudian cedok sedikit minyak cili 
tadi lebih  kurang 2 sudu  besar dan ketepikan. (yg ni kak rose omit) Teruskan menumis dan masukkan udang  kering.
2.
  sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit  udang untuk 
dijadikan  stok, setelah air stok udang mendidih masukkan  isi udang dan
 rebus  hingga udang masak,  isi udang ditos dan ketepikan. (kak rose tak ikut yg ni, tp terus masuk udang dalam kuah... kira malas la dah tu!)
3.  
Setelah  bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah 
 mendidih  baru masukkan air dan fish ball dan udang. sesuaikan rasa, masukkan  
garam. masak  hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat,  
agak-agak je.
4. Rebus spaghetti dan toskan.
5. Celur kangkung dan rebus telur,  setelah semua bahan sedia, cara penyediaan,  
letakkan spagetti dahulu di  dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan  
kuah, atur udang, sawi,  telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur  
sedikit bawang goreng sebagai  hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki  
minyak lada yang di cedok tadi,  curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi
  warna kuah, sedia untuk  dihidangkan.  


No comments:
Post a Comment