resepi kuih seri muka pandan ni kak rose amik dari sini, mekasih ya... mohon izin nak kongsikan kat sini ya..
(Loyang segiempat
saiz 7 x 7 inci)
Bahan-bahan :
Bahagian bawah
(pulut)
2 cawan beras pulut direndam 30 minit dan toskan
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu kecil garam
2 cawan beras pulut direndam 30 minit dan toskan
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu kecil garam
Cara penyediaan pulut
:
1. Kukus pulut bersama santan, air dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras dengan pulut.
2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang. Ketepikan.
1. Kukus pulut bersama santan, air dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras dengan pulut.
2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang. Ketepikan.
Bahagian atas/kepala
1 cawan air
1 cawan santan pekat
1/2 cawan gula
1/2 cawan isi durian
1 sudu besar tepung gandum
1/3 cawan tepung kastad
2 biji telur
1 sudu kecil pewarna kuning
1 cawan air
1 cawan santan pekat
1/2 cawan gula
1/2 cawan isi durian
1 sudu besar tepung gandum
1/3 cawan tepung kastad
2 biji telur
1 sudu kecil pewarna kuning
Cara penyediaan
bahagian kepala :
1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan pengisar/blender).
2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau.
3. Tuang adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.
4. Balut tudung periuk kukusan dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik.
5. Kukus serimuka selama 40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api.
6. Tunggu hingga betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau plastik.
1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan pengisar/blender).
2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau.
3. Tuang adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.
4. Balut tudung periuk kukusan dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik.
5. Kukus serimuka selama 40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api.
6. Tunggu hingga betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau plastik.
(Loyang segiempat saiz 7
x 7 inci) Bahan-bahan : Bahagian bawah (pulut) 2 cawan beras pulut
direndam 30 minit dan toskan 1 cawan santan pekat 1 cawan air 1 sudu
kecil garam Cara penyediaan pulut : 1. Kukus pulut bersama santan, air
dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras
dengan pulut. 2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang.
Ketepikan. Bahagian atas/kepala 1 cawan air 1 cawan santan pekat 1/2
cawan gula 1/2 cawan isi durian 1 sudu besar tepung gandum 1/3 cawan
tepung kastad 2 biji telur 1 sudu kecil pewarna kuning Cara penyediaan
bahagian kepala : 1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan
pengisar/blender). 2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik
wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau. 3. Tuang
adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi. 4. Balut tudung periuk kukusan
dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik. 5. Kukus serimuka selama
40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung
untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api. 6. Tunggu hingga
betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau
plastik.
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
(Loyang segiempat saiz 7
x 7 inci) Bahan-bahan : Bahagian bawah (pulut) 2 cawan beras pulut
direndam 30 minit dan toskan 1 cawan santan pekat 1 cawan air 1 sudu
kecil garam Cara penyediaan pulut : 1. Kukus pulut bersama santan, air
dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras
dengan pulut. 2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang.
Ketepikan. Bahagian atas/kepala 1 cawan air 1 cawan santan pekat 1/2
cawan gula 1/2 cawan isi durian 1 sudu besar tepung gandum 1/3 cawan
tepung kastad 2 biji telur 1 sudu kecil pewarna kuning Cara penyediaan
bahagian kepala : 1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan
pengisar/blender). 2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik
wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau. 3. Tuang
adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi. 4. Balut tudung periuk kukusan
dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik. 5. Kukus serimuka selama
40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung
untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api. 6. Tunggu hingga
betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau
plastik.
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
(Loyang segiempat saiz 7
x 7 inci) Bahan-bahan : Bahagian bawah (pulut) 2 cawan beras pulut
direndam 30 minit dan toskan 1 cawan santan pekat 1 cawan air 1 sudu
kecil garam Cara penyediaan pulut : 1. Kukus pulut bersama santan, air
dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras
dengan pulut. 2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang.
Ketepikan. Bahagian atas/kepala 1 cawan air 1 cawan santan pekat 1/2
cawan gula 1/2 cawan isi durian 1 sudu besar tepung gandum 1/3 cawan
tepung kastad 2 biji telur 1 sudu kecil pewarna kuning Cara penyediaan
bahagian kepala : 1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan
pengisar/blender). 2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik
wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau. 3. Tuang
adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi. 4. Balut tudung periuk kukusan
dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik. 5. Kukus serimuka selama
40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung
untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api. 6. Tunggu hingga
betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau
plastik.
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
(Loyang segiempat saiz 7
x 7 inci) Bahan-bahan : Bahagian bawah (pulut) 2 cawan beras pulut
direndam 30 minit dan toskan 1 cawan santan pekat 1 cawan air 1 sudu
kecil garam Cara penyediaan pulut : 1. Kukus pulut bersama santan, air
dan garam hingga masak selama 25 minit. Santan dan air mesti sama paras
dengan pulut. 2. Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang.
Ketepikan. Bahagian atas/kepala 1 cawan air 1 cawan santan pekat 1/2
cawan gula 1/2 cawan isi durian 1 sudu besar tepung gandum 1/3 cawan
tepung kastad 2 biji telur 1 sudu kecil pewarna kuning Cara penyediaan
bahagian kepala : 1. Satukan semua bahan dan dikisar (dengan
pengisar/blender). 2. Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik
wap (anggaran 3 minit). Adunan hendaklah sentiasa dikacau. 3. Tuang
adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi. 4. Balut tudung periuk kukusan
dengan kain untuk mengelakkan air wap menitik. 5. Kukus serimuka selama
40 minit. Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung
untuk mengeringkan air pada permukaannya. Tutup api. 6. Tunggu hingga
betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau
plastik.
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Sedapnye
ReplyDeleteMemang sedap lah WP, tapi kolesterolnya pun sedap jugak nak menambahnya!
ReplyDelete