Bahan-bahannya
1 biji jantung pisang berangan, buang kulit luar hingga jumpa bahagian yang putih dan lembut, rebus hingga empuk dan toskan.
5 ketul ayam
pati santan secukupnya
sedikit santan cair
1 keping asam gelugor
1 batang serai, dititik
3 biji ciliapi*
sedikit kunyit hidup* ditumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
- Dalam periuk masukkan bahan2 tumbuk halus, bersama santan cair, asam gelugor, serai dan ayam tadi. masak hingga ayam lembut.
- Masukkan jantung pisang. Tambah santan pekat, garam secukup rasa dan secubit gula. masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat..
Istimewa sungguh resepinya ni...first time jumpa gulai ayam dengan jantung pisang, boleh cuba nanti. Tq for sharing dear.
ReplyDeletesedap nya...jantung pisang fresh pulak tu :)
ReplyDeleteXyah letak bawang ke
ReplyDelete