Sunday, April 29, 2018

Bubur jagung bersagu

 bubur jagung bersagu yang kak rose buat minggu lepas, apa2 saja yang berjagung dan juga bersagu memang jadi pebret kak rose lah... yang ni kak rose beli jagung fresh dari tesco, singgit seketui.. ada yang kak rose rebus gitu jer dan balinya kak rose buat bubur ni... sedap lemak manis berkerim untuk menambah lemak yang memang sedia banyak ni... apa ada kesahkan, makan dulu dan esok nanti2 tu pergilah berbrisk walk pepagi hari  tu... kena lah rajinkan diri untuk jaga kesihatan kan..

resepinya kak rose tepek kat sini... kalau buat untuk menu bukak puasa pun sangat ngam kan... jom tengok resepinya..

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
  • 4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
  • Secubit garam
  • 100ml santan pekat (santan kotak @ tin @ fresh santan)
  • 1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
  • 3 sudu besar gula merah - tambah lagi jika nak warnanya lebih perang
  • 5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
  • *** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
  • *** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan

Cara-cara

  1. Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
  2. Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
  3. Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
  4. Masukkan pula sagu, gula merah dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
  5. Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.
  6. Sesiapa yang tak suka sagu, tak bubuh pun tak apa.

No comments:

Post a Comment