resepi pegedil daging beger kak rose kongsikan kat sini ya.. resepi ni untuk panduan... sbb kak rose buat dengan dua kilo kentang dan 8 keping daging ramly beger... so pepandailah nak adjust bahan2 tu ya..
 Bahan²
 
 2 biji kentang saiz sederhana besar
 
 Sedikit garam
 
 1 keping daging burger
 
 Daun sup / daun bawang dicincang _ optional
 
 1/2 - 1 sb tepung jagung 
1/2 sudu teh perencah pati ayam Tumix _ (kak rose x bubuh)
1/2 sudu teh Maggi seasoning _ ( x de)
Sedikit serbuk lada hitam
1/2 sudu teh perencah pati ayam Tumix _ (kak rose x bubuh)
1/2 sudu teh Maggi seasoning _ ( x de)
Sedikit serbuk lada hitam
sedikit cili flake- yg ni kak rose tambahkan
bawang goreng - yg ni kak rose tambah
bawang goreng - yg ni kak rose tambah
*** daging beger tu kak rose gorengkan dulu dan kisar kasar guna fp baru campur dalam kentang lenyek 
 Bahan² A
 1 biji telur _ dipukul sedikit + secubit garam
  Minyak untuk menggoreng- Basuh dan buang kulit kentang.
 - Rebus kentang dalam air bergaram sampai tenggelam hingga empuk.
 - Menggunakan garfu, lenyek-lenyekkan kentang hingga lumat ( ketika kentang masih panas ).
 - Bila kentang agak suam, masukkan daging burger ( defrost dahulu ), daun sup/daun bawang ( jika guna ), perencah pati ayam, serbuk lada hitam dan Maggi seasoning. Gaul sebati.
 - Masukkan 1/2 sb tepung jagung dan gaul sebati. Adunan jangan terlalu kering atau terlalu basah, takut berderai atau hancur semasa goreng.
 - Kalau nampak basah, tambah lagi 1/2 sb tepung jagung.
 - Ambil segenggam adunan, kepal-kepalkan sedikit dan bulatkan dengan kedua-dua tapak tangan. Leperkan sedikit dan susun atas dulang/pinggan. Buat sampai adunan habis.
 - Simpan dalam peti sejuk dahulu sementara panaskan minyak dalam kuali ( untuk mengelakkan begedil hancur ).
 - Celup adunan begedil satu per satu ke dalam telur dan goreng dalam minyak yang sederhana panas.
 - Jangan selalu diterbalikkan, cukup bila satu permukaan sudah nampak keperangan baru terbalikkan begedil untuk masak permukaan yang lagi satu.
 - Angkat dan toskan atas paper towel.
 



Tak suka bergedil.. tapi bergedil ni nampak sedap.
ReplyDelete