Saturday, June 3, 2017

Iftar #7 sambal ayam penyet

 Asalamualaikum dan salam 8 Ramadhan
semuga kita semua dalam lindungan dan keredhaanNya

 
 pagi ni kak rose nak tepek menu berbuka petang semalam... meriah dengan macam2 menu untuk kami tiga beranak... hihi... tapi buat pun tak de la banyak, semua untuk sekali makan jer... cuma sambal dan pulut tu jer kak rose buat lebih dan bawak g mesjid... actually pulut biasa jer yang kita makan dengan serunding, cumanya nak bagi cantik dimata, tu yang buat gulung n potong2... kak rose guna serunding kelapa berdaging yang kak rose buat dulu dan masih banyak berbaki.sedap bak kata anak. kak rose makan sikit jer masa berbuka, takut mengantuk masa terawih nanti kan...

 sambal ayam penyet... walaupun tak de buat setnya, tapi anak dan en suami suka dengan sambal cam ni... dan ni kak rose buat banyak, boleh simpan dalam peti dan bila nak makan just reheat, sambal pun dah ready kan... tapi kak rose tak leh nak makan! allergic sangat to ikan bilis, jadi tukang buat saja lah! tukang masak akan sangat happy bila tengok dua beranak tu suka makan. nak resepi? meh kak rose kongsikan kat sini ya.... terima kasih pada Ijan,  tuan punya resepi asal.

  • Sedikit minyak masak
  • 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi (ikut ler kepedasan memasing ya)
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan (kak rose x bubuh, tp ttp umphhh!!!)
  • 2 sudu Ikan Bilis- kak rose lebihkan
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa (kak rose omit ni)
  • (kak rose buat dengan ikan bilis yang banyak tapi cili merah dan cili api tu skit jer!)
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
 dan gandingan untuk sambal ayam penyet tu... salad apa yang ada dalam fridge, just potong2 and salad is ready untuk dihidang...

 udang goreng celup tepung... terbanyak pulak buatnya, sudahnya meratah macam cekodok pulak! tapi sayang sbb makan lepas bali dari mesjid, udang ni dah tak rangup dah! resepi batter boleh tengok kat sini ya...

 ikan tenggiri goreng bersambal, request by anak yang nak makan ikan sambal..

dan ini pebret kak rose... buah apa pun tak kisah, semua boleh ditekak kak rose...

2 comments: