baki seikat pucuk paku yang kak rose beli ari tu pulak kak rose buat kerabu ni... lain sedikit dari kerabu yang selalu buat... kali ni dengan menggunakan ikan rebus dan lada hitam jer untuk rasa pedas.... resepi kak rose amik kat sini dan mintak izin kongsikan kat sini lak untuk kawan2 kalau ada yang nak mencuba buat untuk petang nanti...
KERABU PUCUK PAKU
1 ikat pucuk paku 1 ekor ikan rebus 1 cawan kelapa parut 3 biji bawang merah 1/2 sudu besar lada hitam 1/2 sudu garam 3 sudu besar santan 1 biji cili merah-hiris
perahan asam limau (yg ni kak rose tambah)
Cara-caranya:
- Cuci bersih dan potong pucuk paku.
- Rebus hingga lembut. Jangan terlalu lama nanti pucuk paku akan hancur.
- Angkat dan toskan.
- Kelapa parut digoreng tanpa minyak hingga kekuning kuningan.
- Tumbuk bawang merah, lada hitam, ikan rebus dan garam hingga lumat.
- Campurkan bahan tumbuk, kelapa goreng , pucuk paku dan cili merah. Gaul rata.
- Masukkan santan, perahan asam limau dan gaul lagi.
- Sesuaikan rasa.
- Sedia untuk dihidang.
sedap nyaaa. asam pak chu 916 tu lagiiii la ;)
ReplyDeleteNorlaili... buah masam pun jadi manis dengan asam pakchu ni kan..
ReplyDeleteHehehe....betullll. Terliur sudahhhh
ReplyDeleteLamo tak mkn masak lomak tolo itik tu.. emmm dapnya.
ReplyDeleteYatie, tolo itik tu beli kat pasar sek 16 tu... beso2 telonya, puas makan!
ReplyDelete