Saturday, March 4, 2017

Sawi putih masak lemak

 sayur simple yang sangat sedap pada kak rose... apa lagi dengan lemak kaw kaw santan tu... ditambah pulah dengan nasi panas dan ikan masin goreng... memang berpoloh poloh makan... dan bertambah2 jugak lah nasik kepinggan... sesekali masak sayur lemak cenggini memang terangkat lah... sebab selalu asik buat sayur goreng atau tumis malas2 jer kan... kak rose buat seikat jer pokok sawi ni tapi jenis yang subur gemok pokoknya... sedap meratah dan hirup kuahnya sekali!

resepi campak2 jer bak kata orang... tak de sukatan yang tepat untuk masak sayur ni... pasti kawan2 pun main campak2 jer kalau masak sayur cenggini kan... cara kak rose yang simple ni...

bahan2:-
sawi putih, basuh dan potong2kan
sedikit carrot, potong serong
cili merah
udang kering - ditumbuk sedikit)
bawang merah
santan cair dan pekat

Cara:
 masukkan bawang merah dan udang kering dalam periuk berisi santan cair
masukkan carrot dan batang sawi, masak hingga lembut
bila dah lembut, masukkan daun sawi, cili merah
masukkan santan pekat (kena kacau sentiasa agar tak pecah santan)
peraskan garamnya
dah siap....


No comments:

Post a Comment