masak asam podeh campur dengan bendi, 2 ekor ni cukuplah untuk kami 3 beranak sekali menghadap... makan dengan nasi hangat2 dan sayur siew pak choy dengan sos tiram. Alhamdulillah dengan rezekiNya. resepinya..
2 ekor ikan kerisi
2 sudu makan cili kisar
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
½ inci halia*
½ kiub pati ikan bilis
4 tangkai daun kesom
1 cawan air asam jawa
Secukup rasa garam
Secukup rasa gula
6 batang bendi
Minyak dan air secukupnya
Kisar bahan yg bertanda *
Panaskan minyak
Panaskan minyak
Tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak
Masukkan
daun kesom dan air asam jawa
Masukkan ikan
Tuang air secukupnya
Masukkan garam dan gula
Tuang air secukupnya
Masukkan garam dan gula
Tunggu hingga kuah menggelegak barulah masukkan bendi
Sedap ni, Kak Rose. Kalau PH makan, hirup kuah sekali :)
ReplyDeletekita geng.
DeleteSuka hirup kuah.
Memang mahal la kak Rose ikan skrg..nak makan punya pasal..bertabah juga lah...
ReplyDeleteBendi dan asam pedas tak dpt dipisahkan..terbaik la kak Rose..