Cucur Kentang air panas
Bahan2:
3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas mendidih/menggelegak
2 biji kentang (potong dadu) tak perlu rebus
Serbuk kunyit
Kiub ikan bilis
Kucai (tak letak)
Bawang besar (potong dadu)
Cara:
Gaul rata tepung, serbuk kunyit dan kiub ikan bilis.
Kemudian bubuh bawang besar & kucai & kentang.
Gaul rata. Kemudian tuang air panas mendidih/menggelegak.
Gaul guna senduk kayu.
Tunggu adunan suam sikit dan gaul
rata.
Adunan memang akan jadi likat, jgn
risau.
Jemput adunan guna tangan ja.. sama
mcm kita nak wat cokodok pisang tu.
Goreng. In sha allah bulat2 jadinya
dan lembut. Selamat mencuba.
sy pun suka buat cucur guna air panas.. lembuttttt jer kan
ReplyDeleteTentu enak rasanya.
ReplyDelete