resepinya kak rose kopi dari sini, terima kasih kongsikan resepinya ya.. resepi ni sebagai panduan, kak rose tak lah buat sampai setengah kilo bunga kobis tu... maklumlah dua mulut jer yang nak menyuapnya.... dan bila dah campur dengan sayur2 yang lain tu, banyak jugak jadinya.
Bahan Bahan
1/2 kg kobis bunga (kak rose cuma guna 3 floret je)
1 batang lobak merah
1 batang daun bawang
1 batang daun sup
1 batang cili merah
1/2 biji capsicum hijau n sebatang celery - yg ni kak rose tambah
Bahan Tumis
1/2 cawan hirisan ayam
3-4 biji bawang merah (dimayang)
1-2 ulas bawang putih (dimayang)
2-3 sudu besar sos lada hitam
2-3 sudu besar sos tiram
1-2 cawan air
sedikit garam dan lada hitam
2-3 sudu besar minyak masak
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, hirisan ayam hingga terbit bau.
2. Masukan sos lada hitam, sos tiram dan sedikit air.
3. Masukan garam dan lada hitam, renih sebentar hingga hampir mendidih.
4. Masukan lobak merah, kobis bunga dan cili merah tambahkan air jika
perlu, renih dan kacau hingga lobak merah dan kobis bunga hampir lembut
dan masukan daun sup dan daun bawang, renih selama 1-2 saat sebelum
menutup api.. hidangkan sewaktu masih panas.
Salam kak rose.. mmm sedapnya tengok campur ni.. ngan aneka warna nyum2 sedap tu..
ReplyDeleteEma, kalau lapo ni nampak apa pun sedap jer kan..
ReplyDelete