Saturday, May 7, 2016

Kuih cara belauk

 kuih cara berlauk yang dah lama tak buat... sesekali kita ubah selera pulak, tak la asik dengan yang manis jer kan... bila sesekali buat cam ni sedap jugak... tp en asben dan anak masih jugak pebret dengan yang manis tu... tak pe la, lain kali mama buat yang manis pulak ya.. pada kak rose semua ok jer... asalkan sedap ditekak....

untuk inti pedas ni kak rose tak de daging cincang, jadi kak rose gantikan dengan daging beger... gorengkan dulu baru hancurkan dan masaklah seperti buat inti untuk kuih cara ni... untuk adunan ni kak rose cuma guna sekeping jer daging berger tu... tu pun ada berlebih lagi intinya..

Bahan untuk Inti

200g daging cincang
1 biji bawang besar, dipotong dadu
3 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari dicampur dengan sedikit air untuk dijadikan pes
sedikit minyak untuk masak
sedikit daun bawang dan daun sup dipotong halus
sedikit garam dan gula

Bahan untuk batter :

1 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur

1 cawan santan
1 1/2 cawan air
sedikit garam
sedikit pewarna kuning telur

Cara-cara membuat kuih cara berlauk:

1. untuk batter kuih cara, masukkan semua bahan dan gaul sebati. Jangan terlalu cair. ketepikan
2. untuk inti, panaskan minyak, tumis bawangputih yang ditumbuk, masukkan pes serbuk kari sehingga naik minyak. masukkan daging dan gaul sebati.
3. masukkan bawang, daun bawang dan garam. gaul sebati. masak hingga kering kuahnya.
4. panaskan acuan kuih cara di atas dapur, sapukan minyak pada acuan, masukkan batter kuih cara. kemudian masukkan inti kedalam batter kuih cara tersebut. hias dengan cili merah dan daun sup.
5. biarkan 7-8 minit atau sehingga kuih masak.

No comments:

Post a Comment