Friday, March 11, 2016

Apam lenggang

 apam lenggang yang tak berapa nak menjadi cantik2.... guna kuali biasa, cam tu pulak jadinya... ada kala sedikit melekat, mungkin sbb adunan apam ni yang manis jadi cepat hangus dan melekat pada kuali... nak guna yang non stick tu semua kuali leper je yang ado... nanti tak dapek la gelembung tembam ditengah2 apam tu kan..

 walaupun tidaklah gelembung sangat tengahnya sbb kuali pun bukanlah lengkung sangat... asalkan ade bentuk tu pun dah kira ok buat kak rose... ayat nak sedapkan hari sendiri la tu kan...
 
resepinya dari Myr oleh Sofinar, sedap dan puas hati dapat makan... walaupun rupanya yang hazab tu! cicah pulak dengan akri ayam, memang heaven la dinner kami malam tu!

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil yis
  • 7-8 sudu besar gula
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan
  • 1 biji telur - untuk mengelakkan melekat pada kuali, jika non stick pan takyah masukpun tak apa
 

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan kecuali santan, gaul rata dan perap selama 2-3 jam (kak rose perap 1 jam jer)
  2. masukkan santan dan gaul lagi
  3. panaskan kuali dan griskan minyak pada kuali, ambil 1 senduk adunan dan lenggangkan seperti membuat kuih ketayap
  4. jika memakai non stick pan tak perlula gris minyak,
  5. tutup apam lenggang dgn tudung periuk, bakar dengan api perlahan lebih kurang 2- 3 minit, bila dah kekuningan bolehla di keluarkan dari kuali dan di lipat dua

2 comments:

  1. Salam kak Rose,

    Ratna akan cuba bikinkan nanti sebab kuah kari dan apam lenggang (yg Ratna tidak pernah tahu)hasil airtangan kak Rose tersangat lah menambat selera, terimaKasih ya kak Rose dengan paparan masakan yang baru Ratna kenali...

    Salam mesra.

    ReplyDelete