Monday, January 11, 2016

Mee goreng basah

 bila teringin nak makan mee goreng yang buat sendiri kenalah merajinkan diri kan... gigih pergi kekedai semata untuk nak beli mee dan segala bahan nya dan Alhamdullilah, dapatlah merasa mee goreng air tangan sendiri yang memenuhi citarasa tekak tuan tanah jugak tukang rasa... resepi nya kak rose kopi dari blog Azie Kitchen, mekasih ya..

Mee Goreng Basah

Bahan bahan:
500 gram mee kuning
100 gram isi ayam/daging - potong kecil
2 biji telur - pukul rata
1 biji buah tomato - potong kasar
3-4 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang merah - hiris halus
1 sudu besar cili kisar - guna 2 jika suka pedas
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap pekat
Garam, air secukupnya
1 sudu besar gula - letak 1/2 sudu jer (tak letak)
Minyak
1 sudu besar sos tiram) yg ni kak rose tambah
1 packet fish cake)

Bahan tabur:
1 biji cili merah - hiris
Daun bawang
Limau nipis
Bawang goreng
 
Cara cara:
Tumis bawang putih yang diketuk sehingga wangi. Diikuti bawang merah. Masuk cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan isi ayam dan kacau sehingga ayam kecut sebelum dimasukkan 1 mangkuk air untuk memasakkan ayam.
Masukkan sos cili, sos tomato, kicap pekat dan buah tomato serta gula. Masukkan sawi dan kacau sehingga sedikit layu. Masukkan mee dan gaul sebati. 
Ketepikan mee, tuangkan telur dan bila hampir masak, kacau rata telur sebelum dikacau bergaul rata dengan mee.
Mee sedia dihidang dengan daun bawang/daun sup, cili merah dan bawang goreng.
 

1 comment:

  1. Sy peminat mee goreng jadi bila nampak mee goreng Kak Ros ni terus kecur ailio, hihi

    ReplyDelete