resepi terbaik dari Azie Kitchen...
Roti Jala
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning
kari ayam leftover untuk cicih dengan roti jala.... best!
Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau
nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke
dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala
menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
Bila
dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk
open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut
seperti baru dimasak.
Teringin juga nak menjala kak rose.
ReplyDeleteTapi tak ada masa juga..
Dan juga angin M tu byk sangat hahhaha
Kena kuatkan jiwa dan raga baru boleh menjala ni Yatie... sambil bersauna di dapo, gitu!
ReplyDeleteSuka makan roti jala, tapi...bab nak menjala tu, sanggup 4-5 keping jew... yang lain terus jadi lempeng he he heee....
ReplyDeletelebih kurang dgn resepi yg tun selalu guna.. suka mkn roti jala tp tunggu hari cuti baru buat sbb lama batul nk siap mjala 1 adunan tu.. mkn kejap je.
ReplyDeletefeberet sy Kak Rose.. mmg kalau masak kari sengaja masak lebih sambil berangan, esok2 perangat bleh buat roti jala.. hihi
ReplyDeletesetuju dgn kak rose rasa mcm kena sauna bila dah menjala ni,hehe,,,sedap la kuih kak ros ni,,teringin plak nak menjala juga,,,
ReplyDeleteAmie, lempeng pun sodappp
ReplyDeleteTun, bagus jugak mencuba resepi2 yg lain dari yg selalu buat tu... jadi keeper resepi ni.
ReplyDeleteSK, senang kerja kan dua dalam satu... yg penting dapat makan!
ReplyDeleteNor Dila, free sauna, makan dapat muka pun merah tebako!
ReplyDelete